Open Monumentendag 14 september 2013

PASTORIETUIN WORDT KUNSTTUIN

Ook dit jaar verzorgde de St. Kunstkring Gaasterland een expositie in de pastorietuin van Katholieke Kerk in Balk. Er waren 3 kunstenaars bereid gevonden hun werk in deze mooie tuin te tonen. Hieronder stellen zij zich voor. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de kunst van deze kunstenaars en de mooie pastorietuin eens te bewonderen.

Yanny de Groot (1954) InBeelden (Leeuwarden) Het kunstenaarschap combineer ik met mijn baan in de gezondheidszorg. In het proces van construeren vind ik, naast een prettige spanning ook rust. Het houdt me in balans en het stimuleert me om nieuwe vormen te ontdekken. De realistische vormen waren er eerst. Portretten, torso’s en houdingen van mensen. Daarna kwam de steen, waar veel meer abstractere vormen in ontstonden. Intussen werk ik in diverse materialen, brons, hout, steen en pur. In de beelden ben ik altijd op zoek naar het perfecte lijnenspel in bewegingen.  Het beeld mag iets oproepen en als dat lukt is dat weer voeding voor het volgende beeld. Ik vind het leuk om in opdracht te werken. Omdat een beeld maken meer zegt dan je denkt, combineer ik de kunst met coachen. Mijn motto is:haal er uit wat erin zit.


Bram de Smit werd in 1944 geboren in Amsterdam. Na zijn beroepsopleidingen aan de Grafische School en de Fotovakschool is hij vele jaren op de meest uiteenlopende plaatsen als fotograaf werkzaam geweest. In 1980 is hij naar Friesland verhuisd, waar hij woont en werkt op een monumentale boerderij met een groot erf voor buitenexposities in Harich, gem. Gaasterlân-Sleat. Sinds de laatste 10 jaar richt hij zich bijna volledig op de vervaardiging van monumentaal werk in diverse materialen, o.a. (corten)staal, r.v.s. en diverse steen. Naast humor, die van veel van zijn beelden afstraalt, zijn de plaatselijke thema’s en de Friese cultuurhistorie belangrijke elementen in zijn werk.


Angela Dijkman Alkema (1970) uit Balk is werkzaam in het horecabedrijf van haar man en moeder van 3 stoere zonen. Ze vindt haarzelf eigenlijk geen kunstenaar maar heeft wel een aantal beelden gemaakt de afgelopen 8 jaar. Ze begon met beeldhouwen, na het overlijden van haar zusje, bij Herma Bovenkerk in Koudum. Alle beelden zijn gemaakt vanuit het gevoel. Gewoon beginnen en zien wat er uit komt! Soms vielen er tranen tijdens het hakken en vaak viel haar mond open van verbazing over wat er tevoorschijn kwam. Zo zijn de beelden die nu in de parochietuin staan tot stand gekomen.


Open Monumentendag in Gaasterland

OUDEMIRDUM – De werkgroep Cultuur Historisch Erfgoed van de gemeente Gaasterlân-Sleat heeft voor zaterdag een mooie route uitgezet in het kader van de Open Monumentendag die ‘Macht & Pracht’ als thema heeft.

De tijd bijvoorbeeld waarin de boterhandel in onze gemeente floreerde en boterhandelaars prachtige grachtenpanden lieten bouwen, vaak voorzien van rijk gedecoreerde gevels met gevelstenen.

Naast de economische macht is ook de kerkelijke en bestuurlijke macht nog duidelijk zichtbaar in de kerken en openbare gebouwen in zowel Balk, met de kerken en het Raadhuis, als in Sloten, Museum Stedhús Sleat en de omliggende dorpen. Inde RK St.Ludgerus kerk in Balk vertelt Thibaudier over de restauratie en de geschiedenis van de muurschilderingen om 13:30, 15:00 en 16:30 uur.

Nog verder terug in de tijd werden de verdedigingswerken van de stad Sloten gerealiseerd. Hieraan herinnert  het wapenteken van het stadje. Speciaal voor kidsorganiseertMuseumStedhúsSleat om 14:00 uur een workshop ‘Wapenschild maken’. Ook het monumentale Gaasterlandse landschap, met haar eeuwenoude bossen, de heringerichte slottuin in Rijs en de oude lanen, sluit aan op het thema.

Naast een aantal interessante Open Monumenten die te bezichtigen zijn, is de Kunstkring Gaasterland bereid gevonden om in de mooi aangelegde pastorietuin van de St. Ludgeruskerk in Balk een beelden tuin te realiseren. Drie kunstenaars, Bram de Smit, Angela Dijkman-Alkema en Yanny de Groot, exposeren in die rustieke omgeving hun werk.

De Open Monumenten tonen hun pracht van 11:00 uur tot 17:00 uur en zijn vrij toegankelijk. Folders met het totale programma zijn te verkrijgen bij Bezoekerscentrum Mar en Klif te Oudemirdum, het VVV agentschap in Balk en Museum StedhûsSleat.

Artikel geplaatst door redactie op 10-09-13 13:36.