De Parels van Gaasterland

Een fietsroute langs bezienswaardigheden en kunstobjecten in Gaasterland

Gaasterland beschikt over een schat aan bezienswaardigheden op het gebied van kunst, cultuurhistorie, architectuur en natuur.
Kunstkring Gaasterland (www.kunstkringgaasterland.nl) heeft een route langs een aantal van deze interessante bezienswaardigheden (de Parels van Gaasterland) gemaakt. Deze route voert op de fiets langs tal van bezienswaardigheden die velen (ook de inwoners van Gaasterland) wellicht niet allemaal kennen. Men maakt niet alleen op een bijzondere manier kennis met het fraaie landschap maar vindt ook kunstwerken in de openbare ruimte en andere bezienswaardigheden. Kunstwerken die men onderweg kan vinden zijn van de kunstenaars Suze Boschma-Berkhout, Ids Willemsma, Carla Schrieken en jan Osinga en anderen. Op vijf locaties zijn speciaal voor deze route kunstwerken geplaatst. Al deze werken zijn terug te vinden in de folder. De tocht voert o.a. door Balk, Harich, Oudega, Rijs, Oudemirdum, Ruigahuizen, Wijckel en Sloten. De route is totaal 47 km lang, maar hij kan ook in gedeelten worden gefietst.

De bezienswaardigheden (parels) zijn genummerd, de route kan bij elke parel beginnen. In de folder staat bij elke parel een QR-code. Hiermee kun je de route downloaden op je telefoon of tablet.

De speciaal voor deze route geplaatste kunstwerken zijn te bezichtigen van 20 mei tot 1 oktober 2023. In die periode vindt ook de maandelijkse Open Atelierroute Gaasterland plaats, en wel op zaterdagen 7 mei, 4 juni. 2 juli, 6 augustus, 3 september en 1 oktober. Zie https://www.kunstroutegaasterland.nl.

De folders zijn onder meer gratis af te halen bij de VVV’s in de regio.