Kunstkring Gaasterland wint eerste cultuurprijs De Fryske Marren

Kunstkring Gaasterland heeft woensdagavond de eerste cultuurprijs van De Fryske Marren gewonnen. Wethouder Durk Durksz overhandigde tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis van Joure het bestuur een cheque van 750 euro.

De stichting werd gekozen uit totaal 28 inzendingen. Naast de Kunstkring waren ook de Berneboekedei in Terherne genomineerd en het dorp Bantega voor drie verschillende toneel gerelateerde activiteiten.

Kunstkring Gaasterland won de prijs voor hun zoektocht naar de Dichter fan Fryslân. Achteraf hadden ze kunnen weten dat ze zouden winnen: burgemeester Fred Veenstra begon zijn nieuwjaarstoespraak met een gedicht van Reinder van der Leest, dat is te lezen op een banier bij de Luts in Balk. Toch kwam de prijs voor bestuursleden Anne Herrema en Wijnanda Schoemaker als een verrassing.

De stichting won de prijs voor hun inzet voor de Friese poëzie. In 2017 is de Dichter fan Fryslân gekozen. Gedeputeerde Sietske Poepjes benoemde op 15 november Eeltsje Hettinga voor de eervolle functie. Als Dichter fan Fryslân treedt Hettinga de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, liefst geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie.

Kunstkring Gaasterland is in 2010 opgericht. Sinds dat jaar organiseren ze, inmiddels de grootste, kunstmarkt van Noord-Nederland in Balk. ,,We vonden dat Gaasterland steeds achterbleef op cultureel gebied’’, zegt Herrema. De markt begon klein. Inmiddels zijn er ieder jaar 130 kunstenaars te vinden. Daarnaast spelen er bands en is er theater. De markt is sinds het begin gratis toegankelijk. ,,We willen een breed publiek trekken. Als je entree gaat vragen, werp je een drempel op.’’

Daarnaast zijn er het hele jaar door exposities in de bibliotheek van Balk. Het komende jaar staat Lûd op het programma; een internationale sound art-tentoonstelling in het Rijsterbos. Kijk voor meer informatie op lud.frl.

Brenda van Olphen