Exposities 2018

Fokko  Kuiper (Cupikof) exposeert in bibliotheek Balk

Fokko Kuiper komt  uit Winschoten en is sinds 1999 bezig met schilderen, onder de naam : CUPIKOF. Hij heeft vijf jaar les gehad van een kunstschilder en galeriehouder uit Scheemda.

Kuiper schildert op papier en doek met acryl en maakt gebruik van penselen, sponsjes, oude doeken maar vooral paletmessen. Zijn werk kenmerkt zich door een rijk kleurgebruik, waarbij hij vage figuren zijn emotie laat uitbeelden. Tevens maakt hij ook abstract werk.

De liefde voor verf en al zijn mogelijkheden is voor Kuiper de drijfveer van zijn werken.

“Het is fascinerend te ervaren, wat een ontlading het bij jezelf teweeg brengt, als je al scheppende bezig bent. Zonder vooropgezet plan ontstaat allengs een emotie op doek, welke je als het ware opslokt in de verf met al zijn kleuren, nuances en vormen”, zegt hij over zijn manier van werken.

In zijn werk staan veelal mensen centraal, aangezien het toch de mens zelf is, die kan aanschouwen en beoordelen.

Door kleur- en vormgebruik probeert hij een bepaalde mysterieuze sfeer te scheppen : “En daarmee tracht ik de kijker te boeien en mee te laten varen op de mystieke sferen, welke mijn werken uitstralen en waarin hij zichzelf dan ook zal kunnen vinden”.

Fokko Kuiper exposeert regelmatig en nu dus in de bibliotheek van Balk. Zijn werk is te zien tot 20 april tijdens de openingsuren van de bibliotheek : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur

Meer werk van hem is te vinden op zijn website: www.cupikof.exto.nl.

Schilderen met wol. 

Pytsje Cuperus is opgegroeid in een klein dorpje aan de Fryske waddenkust. De Waddenkust en Waddenzee zijn in haar leven van grote betekenis geweest. Deze omgeving bood haar rust en ze kon intens genieten van de kleuren, de geuren en de geluiden van het Wad. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze zich grotendeels door het Wad/ de zee laat inspireren bij het maken van haar wolschilderijen. Haar eerste wolschilderij werd tijdens haar eerste expositie in Moddergat (aan de waddenkust) als eerste verkocht en zo begon haar loopbaan als kunstenaar. Ze is een autodidact. Ze heeft workshops gevolgd om zich de techniek van het wolschilderen eigen te maken.

Pytsje schildert met gekleurde en gekaarde schapenwol en maakt daarbij gebruik van de techniek droogvilten, vilten met een viltnaald. “De rust die ik vond en nog steeds vind in de omgeving van de Wadden, ervaar ik ook bij het wolschilderen. Het is een vorm van mindfullness die maakt dat ik dichter bij mezelf kom en dit weerspiegelt zich in mijn schilderijen.” Om ook anderen te laten kennismaken met het de techniek droogvilten, waarmee ze haar wolschilderijen maakt,  geeft ze regelmatig workshops. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven. Ook maakt ze in opdracht wolschilderijen. De expositie is te zien van 28 december tot 24 februari in de bibliotheek van Balk tijdens de openingsuren : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur