Exposities 2014

Afscheidsexpositie Wilfriede Doppelfeld in bibliotheek Balk.

Het is al weer heel wat jaren geleden dat de Keulse kunstenares Wilfriede Doppelfeld haar tweede woning aan de Meerweg in Balk betrok. De Friese weidsheid heeft veel invloed gehad op haar werk. Al in december 2000 toonde zij een twintigtal schilderijen in het gemeentehuis van Balk, onder de titel: ‘Tussen hemel en aarde is beweging’. Een liefdesverklaring aan Friesland, aan wind en water, licht en donker.

Daarna volgden nog tentoonstellingen o.a. in Twijzel en Amsterdam bij Pilat Pilat, in Sloten bij Galerie Graim, in Warns bij Galerie De Ferbylding en bij BAS in Sneek.

Nu bijna 15 jaar later exposeert zij voor de laatste keer haar werk in de bibliotheek van Balk en neemt afscheid van haar huis aan de Meerweg, maar ze is wel van plan haar toekomstige vakanties in Gaasterland door te brengen.

Wilfriede Doppelfeld ervaart het schilderen als een proces van ontmoeting en avontuur. Dit proces beschrijft zij als volgt: “Op de schildersezel staat een leeg, wit paneel. Ik strijk er over, met het in kleur gedoopte penseel, om de leegte op te heffen. Dan plaats ik een tweede streek of klodder. Deze behoort het beeld reeds toe, ook wanneer ik beide later overschilder. Ik moet keuzes maken, accenten aanbrengen. Tussen mij en het paneel ontstaat een spanning, die tot de laatste penseelstreek blijft bestaan. Er gaan signalen uit van het werk. Als ik de signalen niet waarneem, komt het tot een breuk en moet ik van voren af aan beginnen. Uiteindelijk ontstaat op het paneel een beeld, dat zonder mijn verdere ondersteuning kan bestaan. Ik kan het loslaten en me voorbereiden op een tentoonstelling’.

De Kunstkring Gaasterland organiseert deze expositie als een afscheidscadeau aan deze kunstenares die jaren lang vanuit Keulen naar Balk kwam om te schilderen.

De expositie is vanaf 6 november tot 8 januari te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.


Balkster Courant:
Afscheidsexpositie Wilfriede Doppelfeld in bibliotheek Balk

http://www.balkstercourant.nl/nieuws/27096/afscheidsexpositie-wilfriede-…
BALK – In de bibliotheek in Balk is vanaf 6 november een expositie te bekijken van de Keulse kunstenares Wilfriede Doppelfeld. Het is tevens haar laatste expositie in h Balk, want Doppelfeld heeft haar huis in haar tweede woonplaats Balk verkocht. Het is al weer heel wat jaren geleden dat de Keulse kunstenares Wilfriede Doppelfeld haar tweede woning aan de Meerweg in Balk betrok. De Friese weidsheid heeft veel invloed gehad op haar werk. Al in december 2000 toonde zij een twintigtal schilderijen in het gemeentehuis van Balk, onder de titel: ‘Tussen hemel en aarde is beweging’. Een liefdesverklaring aan Friesland, aan wind en water, licht en donker. Daarna volgden nog tentoonstellingen in onder meer Twijzel en Amsterdam bij Pilat Pilat, in Sloten bij Galerie Graim, in Warns bij Galerie De Ferbylding en bij BAS in Sneek. Nu bijna vijftien jaar later exposeert zij voor de laatste keer haar werk in de bibliotheek van Balk en neemt afscheid van haar huis aan de Meerweg, maar ze is wel van plan haar toekomstige vakanties in Gaasterland door te brengen. Wilfriede Doppelfeld ervaart het schilderen als een

proces van ontmoeting en avontuur. Dit proces beschrijft zij als volgt: ,,Op de schildersezel staat een leeg, wit paneel. Ik strijk er over, met het in kleur gedoopte penseel, om de leegte op te heffen. Dan plaats ik een tweede streek of klodder. Deze behoort het beeld reeds toe, ook wanneer ik beide later overschilder. Ik moet keuzes maken, accenten aanbrengen. Tussen mij en het paneel ontstaat een spanning, die tot de laatste penseelstreek blijft bestaan. Er gaan signalen uit van het werk. Als ik de signalen niet waarneem, komt het tot een breuk en moet ik van voren af aan beginnen. Uiteindelijk ontstaat op het paneel een beeld, dat zonder mijn verdere ondersteuning kan bestaan. Ik kan het loslaten en me voorbereiden op een tentoonstelling.”

De Kunstkring Gaasterland organiseert deze expositie als een afscheidscadeau aan deze kunstenares die jarenlang vanuit Keulen naar Balk kwam om te schilderen.
De expositie is vanaf 6 november tot 8 januari te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
Artikel geplaatst door Hans Veenstra op 5-11-14 11:55.


De Kunstkring Gaasterland organiseert in de bibliotheek van Balk een foto expositie van Willie Smink uit Oudemirdum. Willie Smink heeft een aantal jaren een bloemenwinkel gehad in Oudemirdum en in die tijd schilderde zij. In 2009 heeft zij daarnaast haar oude hobby fotograferen opgepakt en is daarvoor in 2010 naar Groningen naar de fotografieschool gegaan en heeft daar o.a. les gekregen van Bas Meelker, één van de beste Nederlandse landschapsfotografen, en van Henny Berno Stern Toch gaf het puur landschappen fotograferen haar niet echt voldoening en in 2013 kwam ze in contact met Loulou Beavers, een fotografe die bekend is van haar prachtige natuurfoto’s in o.a. National Geographic. Zij heeft Willies creativiteit gestimuleerd.

“Ik begon met de macrolens te experimenteren en ik experimenteer met lensdraaien tijdens het maken van foto’s. Een aparte techniek die ik steeds beter beheers. Zo ontstaan eigenzinnige foto’s met kleur, soms bijna abstract. Net even anders dan anders en dat is mijn stijl geworden. Ook de macrofotografie is een passie geworden, waarbij voor mij de sfeer en het licht het belangrijkste zijn in mijn foto’s”. Er zijn van Willie Smink al enkele keren foto’s geplaatst in het fotoblad Zoom. De laatste is er één van de Gaasterlandse bossen. Volgend jaar april gaat er voor haar een grote droom in vervulling : samen met de natuurfotografe Loulou Beavers maakt ze een reis naar Namibië, om daar in de overweldigende natuur te gaan fotograferen.

De expositie van Willie Smink was te zien van 17 september tot en met 4 november 2014.


Marcelle Vroege exposeert.

De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert met ingang van vrijdag 14 maart een expositie van het schilderwerk van Marcelle Vroege in de bibliotheek in Balk. Marcelle Vroege heeft haar atelier in Hemelum en na een succesvolle loopbaan in het onderwijs is zij zo`n tien jaar geleden gaan schilderen met olieverf. Een geweldig schilderij dat zij zag in een brocante winkeltje is hier de aanleiding toe geweest. “Het leuke van schilderen met olieverf is het steeds weer ontdekken van nieuwe mogelijkheden”, zegt ze Zij schildert wat haar raakt, zoals bloemen, landschappen, dieren en stillevens. en vooral het vrolijke kleurgebruik is kenmerkend voor haar werk. Marcelle heeft les gehad van Ingrid Janssen in Kortenhoef en momenteel schildert ze bij Jentsje Fekkes in Koudum. Deze expositie is de laatste expositie die de Kunstkring organiseert voor de grote jaarlijkse kunstmarkt op de zaterdag voor Pinksteren (7 juni) en is te zien tot 28 mei. In de zomermaanden exposeert het Historisch Werkverband in de bibliotheek en de kunstkring start in september weer met een reeks exposities van kunstenaars.

Expositie Marcelle Vroege in bibliotheek Balk
BALK – De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert met ingang van vrijdag 14 maart een expositie van het schilderwerk van Marcelle Vroege in de bibliotheek in Balk. Marcelle Vroege heeft haar atelier in Hemelum en na een succesvolle loopbaan in het onderwijs is zij zo`n tien jaar geleden gaan schilderen met olieverf. Een geweldig schilderij dat zij zag in een brocante winkeltje is hier de aanleiding toe geweest. ,,Het leuke van schilderen met olieverf is het steeds weer ontdekken van nieuwe mogelijkheden”, zegt ze. Zij schildert wat haar raakt, zoals bloemen, landschappen, dieren en stillevens. en vooral het vrolijke kleurgebruik is kenmerkend voor haar werk. Marcelle Vroege heeft les gehad van Ingrid Janssen in Kortenhoef en momenteel schildert ze bij Jentsje Fekkes in Koudum. Deze expositie is de laatste expositie die de Kunstkring organiseert voor de grote jaarlijkse kunstmarkt op de zaterdag voor Pinksteren (7 juni) en is te zien tot 28 mei. In de zomermaanden exposeert het Historisch Werkverband in de bibliotheek en de kunstkring start in september weer met een reeks exposities van kunstenaars. – See more at: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/21984/expositie-marcelle-vroege-in-…
Artikel geplaatst door Hans Veenstra op 13-03-14 09:04. – See more at: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/21984/expositie-marcelle-vroege-in-…


Expositie bij theatervoorstelling in bibliotheek te Balk

Van 5 februari tot en met 12 maart 2014 exposeert  de Stichting Kunstkring Gaasterland  schilderijen van Arianne Kool in de bibliotheek te Balk.

Centraal hierbij staan zeven schilderijen van vrouwen die zij schilderde als basis voor de theatervoorstelling Oh Oh 7 die wordt opgevoerd door Fantasietheater Kaleidoscoop uit Oene. Zeven vrouwen, variërend in leeftijd van 15 tot 80 jaar, werken mee aan de uitvoering. De uitvoering werd bedacht en geschreven door Karin Hernandez-Kool van Fantasietheater Kaleidoscoop naar aanleiding van de 77ste verjaardag van haar moeder, Arianne Kool.

Oh Oh 7 neemt de toeschouwers mee op een reis door het leven. Hoogtepunten en dieptepunten worden beleefd, een lach en een traan gedeeld. Oh Oh 7 is een kleurrijke en muzikale verbeelding die kijkers niet onbewogen laat. Hoewel de voorstelling door 7 vrouwen wordt gespeeld en dus een vrouwenleven verbeeldt, is de voorstelling zeker ook geschikt voor mannen.  De voorstellingen vinden plaats in De Treemter, Balk op zaterdag 8 maart 2014, aanvang 20.00 uur (kaarten aan de zaal en boekhandel De Jong, Balk) en in De Spylder, Warns op zondag 9 maart, matineevoorstelling, aanvang 14.30 uur (reserveren: fantasetheaterkaleidoscoop@msn.com)

Arianne Kool (Rotterdam 1936) werkte tot 1987 als keramiste in Kampen. Toen dit door reumatische aandoeningen niet langer mogelijk was, ging zij zich om haar creatieve ideeën tot uitdrukking te brengen toeleggen op de schilderkunst. Zowel voorheen in de keramiek als thans in de schilderkunst staat kleur als vormbepalend element centraal in haar werk. Op verschillende manieren past zij dit gegeven toe. Het kleurgebruik is veelal sprankelend en vol rijke contrasten. Ook voor het duidelijk herkenbare onderwerp speelt kleur een eigen, op zichzelf staande rol. In de materiaalkeuze is zij steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden, waarbij zij het experiment niet uit de weg gaat. Zo mengt zij acrylverf met zand, waardoor een mooie tastbare verfhuid ontstaat. Ook verwerkt zij in haar schilderijen allerlei materialen, zoals boomschors of zijde, waardoor weer iets terug te vinden is van de keramische wandreliëfs die zij vroeger maakte.

In de bibliotheek van Balk zijn naast de zeven schilderijen van de vrouwen nog een aantal andere schilderijen van Arianne Kool te bewonderen.


Balkster Courant:

Expositie Arianne Kool in bibliotheek Balk
BALK – Stichting Kunstkring Gaasterland exposeert van 5 februari tot en met 12 maart met schilderijen van Arianne Kool in de bibliotheek in Balk.

Op de schilderijen staan vrouwen die gebaseerd zijn op de theatervoorstelling Oh Oh 7 die wordt opgevoerd door Fantasietheater Kaleidoscoop uit Oene. Variërend in de leeftijd van 15 tot 80 jaar zijn er verschillende vrouwen geschilderd. Het Oh Oh 7 theaterstuk werd bedacht door Karin Hernandez-Kool van het Fantasietheater naar aanleiding van de 77ste verjaardag van haar moeder, Arianne Kool.

Arianne Kool is geboren in 1936 in Rotterdam en werkte tot 1987 als keramiste in Kampen. Toen dit door een reumatische aandoening niet langer meer mogelijk was, ging Arianne Kool schilderen. Dit om haar creatieve ideeën tot uitdrukking te brengen.
In al haar werken staat kleur als een vormbepalend element centraal. In het kleurgebruik zijn dan ook veel contrasten te zien. In de bibliotheek in Balk zijn naast de schilderijen van de vrouwen ook een aantal andere schilderijen van Arianne Kool te bekijken. De voorstellingen van Oh Oh 7 vinden plaats in De Treemter op zaterdag 8 maart, aanvang 20.00 uur. De tweede (matinee)voorstelling is op zondag 9 maart om 14.30 uur in De Spylder in Warns.  Kaarten zijn  verkrijgbaar via de boekhandel in Balk en via het e-mailadres fantasetheaterkaleidoscoop@msn.com. Artikel geplaatst door Frouktje Bekkema op 4-02-14 11:17.- See more at: http://www.balkstercourant.nl/evenementen/20975/expositie-bij-theatervoo…