Exposities 2012

 

Kunst in Hotel Jans voor goed doel

RIJS Het beeldend kunstenaar Marius Kingma (26) uit Balk en Wendela Huisman (23) tonen hun kunst vanaf 28 februari in Hotel Jans in Rijs. De expositie is een initiatief van de Kunstkring Gaasterland.

De twee hebben hun passie voor kunst, goede doelen en reizen samengebracht in Alter Ego. De missie van Alter Ego – Beeldende Kunst is om geld in te zamelen voor de toekomst van kinderen in Azië en het voor een breed publiek toegankelijk maken van kunst.
Dat doen ze onder meer door de verkoop van kunst. Marius, die kunstgeschiedenis studeerde in Utrecht en de Kunstacademie volgde, verkoopt zijn werk tegen de helft van de marktwaarde. Op deze manier willen zij kunst toegankelijker maken voor breed
publiek te delen.
Wendela is afgestudeerd in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en wil nu graag een actieve bijdrage leveren door vrijwilligerswerk met kinderen te doen. Negentig procent van de nettowinst wordt gebruikt om het vrijwilligerswerk van Marius en Wendela in Kirgizië en in Cambodja te bekostigen, waar zij drie maanden Engelse les zullen geven aan kinderen op een lokale basisschool en middelbare school.
De overige 10 procent wordt geïnvesteerd in goede doelen op het gebied van kindgezondheid en educatie; doelen die zij onderweg tegenkomen op hun avontuurlijke reis door India, Nepal en China.
Een expositie van de kunst van Alter Ego is vanaf dinsdag te bewonderen in Hotel Jans te Rijs!

Fotobij:
Marius en Wendela met het schilderij getiteld Gemini (Alter Ego). De foto van de Cambodjaanse kinderen is gemaakt door Carolien van Mol, tijdens een bezoek aan de school in het Kiriminun gebied (15 kilometer van Siem Reap, de tweede stad van Cambodja)

Artikel geplaatst door Cees Walinga op 26-02-12 10:09


Nov./Dec. 2012: Coby Bokma: bloembindster, tassenmaakster, schilderes

Coby Bokma uit Nijemirdum is opgeleid en begonnen als bloembindster. Later heeft ze zich toegelegd op het maken van allerlei soorten tassen en haar hele atelier is ingericht op het maken hiervan. Sinds 2003 is ze ook aan het schilderen en ze ziet dit, net als bij het maken van bloemstukken en tassen, als een compositie van verschillende kleuren en materialen. Ze hergebruikt materiaal op het doek, waardoor er een nieuwe vorm ontstaat. De schilderijen krijgen daardoor ook reliëf. De schilderijen zijn experimenten waar ze veel plezier aan beleeft. Met haar tassen is ze al verschillende malen naar buiten getreden, o.a. op de jaarlijkse kunstmarkt in Balk. Met haar schilderijen exposeert ze nu voor het eerst in de bibliotheek en het gemeentehuis van Balk.


Aug./Okt. 2012: Annette Andela exposeert.

Eerder dit jaar won Annette Andela uit Balk 2 prijzen met een stripverhaal dat ze maakte voor een illustratiewedstrijd van het kindertijdschrift Boekieboekie. Nu exposeert ze in de bibliotheek en het gemeentehuis van Balk Het bekroonde stripverhaal zal te zien zijn op deze expositie naast ander kleurrijk werk dat zij tijdens haar loopbaan  heeft gemaakt. Annette  Andela heeft haar opleiding gehad aan Academie Minerva in Groningen en studeerde daar in 2010 af. Sinds september 2010 heeft zij haar eigen bedrijf : Annette Andela Illustratie.



Leeuwarder Courant 20 september 2012
Balkster Courant:
http://www.balkstercourant.nl/nieuws/6919/werk-annette-andela-in-bieb-balk/
BALK – Annette Andela uit Balk won dit jaar twee prijzen met een stripverhaal dat ze maakte voor een illustratiewedstrijd van het kindertijdschrift Boekieboekie. Nu exposeert ze in de bibliotheek en het gemeentehuis van Balk. Het bekroonde stripverhaal is te zien naast ander kleurrijk werk dat zij tijdens haar loopbaan heeft gemaakt. Annette Andela heeft haar opleiding gehad aan Academie Minerva in Groningen en studeerde daar in 2010 af. Sinds september 2010 heeft zij haar eigen bedrijf : Annette Andela Illustratie. De expositie, die georganiseerd wordt door de Stichting Kunstkring Gaasterland, is te zien vanaf 31 augustus tot en met 30 oktober tijdens de openingstijden van de bibliotheek (dinsdag t/m vrijdag van 13.30-20.00 uur) en het gemeentehuis (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, woensdagmiddag van 13.30-16.00 uur en donderdagavond van 19.00-20.00 uur).

Artikel geplaatst door Cees Walinga op 29-08-12 08:45


Juni/Aug. 2012: Expositie ZEE(VER)WERING in Balk.

De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert in de zomermaanden juli en augustus een fototentoonstelling in de bibliotheek en het gemeentehuis in Balk. De Amsterdamse fotograaf Henk Schalken  heeft foto’s gemaakt van de oude zeewering langs de Gaasterlandse kust. Met toestemming van It Fryske Gea en Natuurmonumenten zwierf Henk Schalken een jaar lang rond op en om het Oudemirdumer en Mirnser Klif. Hij raakte gefascineerd door de restanten van de oude zeewering: een ogenschijnlijk chaotische optocht van houten creaturen, steeds veranderend onder invloed van licht, waterhoogte en seizoen. Iemand met oog voor detail kan in de restanten van de oude zeewering allerlei moois ontdekken, zoals pratende koppen , honden die aan land kruipen, een buitenaards wezen in de branding of Mata Hari met een stola. Maar ook de hele ruimte van water en kust is indrukwekkend, de stormen in voor- en najaar, de ijsaangroei in de winter. Henk Schalken heeft dit alles met liefde en vakmanschap vastgelegd in prachtige foto’s. Meer informatie kunt u vinden op www.henkschalken.com

Balkster Courant 28 juni 2012

Wijd & Zijd 27 juni 2012


Mei/Juni 2012: Cursisten Kunstkring exposeren.

De eerste schildercursus georganiseerd door Kunstkring Gaasterland is afgesloten met een verrassend resultaat. Elf deelnemers hebben in tien lessen onder leiding van Marije Bouman vijf onderwerpen uitgelicht en behandeld waarbij vele technieken aan bod kwamen. Wat in de eerste les begon met het uitwerken van ‘het eigen oog’ en het analyseren van het grafische oog van M.C. Escher eindigde in zeer goed lijkende en creatieve portretten. Hierna volgden berglandschappen waarin je de ruimte kunt voelen en vervolgens abstracte werken waarbij sommige cursisten zichzelf verrasten. De oogst was zo rijk dat er is besloten om van deze werken een expositie te laten plaatsvinden in de bibliotheek en het gemeentehuis van Balk. De groep cursisten bestond uit jong en oud, beginners en gevorderden. Dit zorgde voor een verrassende mix en leren met elkaar en van elkaar. Silvia Batteram, Hitsje Stobbe, Diet Algra, Francis Altena, Jeltje de Kroon, Eline de Vries, Ytje Bosma, Klaske Baukema, Jappie Mosterman, Mirjam Hobma en Jannie Haantjes laten u graag zien wat het eindresultaat is geworden.

Wijd & Zijd 20 juni 2012

Balkster Courant 14 juni 2012           Wijd & Zijd 13 juni 2012

Balkster Courant 13 december 2012


Maart/Mei 2012: Schilderijen in Aboriginal-stijl

Sonja Bonnema woont in Balk waar ze werkzaam is in haar eigen bedrijf in de financiële dienstverlening. Ze ziet schilderen vooral als een hele fijne manier om helemaal tot rust te komen. Het heeft een meditatieve uitwerking op haar  ”Als ik inspiratie heb en lekker aan het schilderen ben, dan stoppen alle denkprocessen en wordt het  heerlijk stil in mij. Het geeft een gevoel alsof je niet meer weet dat je bestaat, zo ga je op in je schilderij. Als het resultaat dan ook nog eens naar tevredenheid is, dan geeft het ook nog eens veel energie en gaan alle karweitjes die je die dag nog moet doen je ineens een stuk gemakkelijker af”, aldus Sonja. Ze is begonnen met schilderlessen in 2001 op Texel, waar ze met haar man en twee kinderen woonde. Na de verhuizing naar Balk in 2004  is ze verder gegaan met lessen bij Rob Busquet in Oudemirdum. Tegenwoordig volgt ze lessen bij Jentsje Fekkes van Galerie Singel 19 in Koudum. Ze exposeerde eerder op Texel en Sneek Tijdens de expositie in Balk zijn verschillende stijlen te zien. Er hangt o.a. een aantal schilderijen uit de zogenaamde “Aboriginal serie”, waarbij gebruik is gemaakt van de kenmerkende stippeltechniek. Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Pas vanaf 1971 worden Aboriginal schilderingen op doek gemaakt. Voor die tijd maakte men voornamelijk afbeeldingen in het zand, op lichamen, op gebruiksvoorwerpen en op rotswanden. De afbeeldingen waren altijd onderdeel van een ceremonie. Na afloop werden de schilderingen vernietigd. De voorstellingen waren dus erg vergankelijk of zeer moeilijk toegankelijk op rotswanden in afgelegen woestijngebied. Het westerse publiek had geen idee van de rijke verrassende beeldtaal van de Aboriginals, die vaak ervaringen uit de droomtijd weergeven. De getoonde Aboriginal schilderijen andere grote werken zijn met acrylverf geschilderd. Daarnaast maakt Sonja in opdracht kinderportretjes en figuratieven (naar foto) in olieverf. Wilt u hierover meer informatie dan kunt u mailen naar sbonnema@hetnet.nlof bellen naar 06 22144990.

Wijd & Zijd 29 februari 2012


Jan./Maart 2012: Anneke Larooij exposeert

Hoewel ze in Sneek woont voelt Anneke Larooij  zich verbonden met Balk en Gaasterland. “Mijn ‘Pake’, Jentsje Pieters Larooij was vroeger hoefsmid in Balk, maakte ook mooi bewerkte gietijzeren kachels en sier smeedwerk. Creativiteit zat dus al in mijn genen. Mijn vader is in de smidse aan de Dubbelstraat opgegroeid en hij mocht er graag over vertellen. Ook mijn  moeder komt uit Gaasterland, geboren in Idskenhuizen en woonde later in Wyckel. Hoewel ik zelf, helaas, nooit in Gaasterland heb gewoond, voelt het bij elk bezoek als ‘thuiskomen’.”

Als klein meisje kleurde en tekende ze al veel en het mooiste vond ze het om op het schoolbord van haar vader een tekening te maken. Hier ligt haar basis van haar liefde voor tekenen en later ook schilderen. Sinds 2006 kan ze zich volledig toeleggen op haar passie, heeft inmiddels verscheidene cursussen gevolgd en momenteel volgt ze een cursus fijn schilderen in olieverf volgens de leer van de oude meesters, het werken met dunne glaceer lagen. “De groei in het schilderen is een boeiend proces, waardoor ik altijd enthousiast zal blijven en leergierig”, zegt ze. Ze schildert vanuit verschillende technieken en dan vooral onderwerpen uit de natuur. De afgelopen jaren heeft ze een aantal keren mogen exposeren, o.a. in Galerie ‘ff boven kijken” in Schagen, in Bolle Noord, ’t Zand. En in de bibliotheek en het Antonius Ziekenhuis in Sneek samen met de schildergroep ‘Het Sneeker Palet”. Verder staat ze regelmatig op kunstbeurzen en andere kunstevenementen, zoals de jaarlijkse kunstmarkt op de zaterdag voor Pinksteren in Balk.

Balkster Courant 5 januari 2012

Wijd & Zijd 4 januari 2012