Expositie bibliotheek te Balk: Sjoukje Altenburg

Expositie bibliotheek te Balk:

Elke twee maanden is er een wisselende expositie in de bibliotheek te Balk waar Stichting Kunstkring Gaasterland een kunstenaar uit de omgeving, of met Gaasterlandse wortels, de ruimte geeft om te exposeren. Van 14 december tot 15 februari is het werk van Sjoukje Altenburg te bekijken.

Sjoukje Altenburg:

Naast het tekenen op papier ben ik me de laatste jaren meer en meer gaan toeleggen op het schilderen op hout, en dan vooral op oud hout.

Eigenlijk gebruik ik geen nieuw hout en dat is vooral om de structuur van het hout waar je prachtig gebruik van kunt maken; de nerven in het hout zijn soms zo mooi, de uitdaging voor mij is om die in mijn plaatjes in te passen.

Als het hout naar mijn mening nog niet oud genoeg lijkt vind ik het prachtig om het als “trompe l’oeil” tòch oud te laten lijken. Het trompe l ‘oeil -effect vind ik overigens altijd en overal geweldig om te schilderen.

Mijn schilderingen zijn net als de (portret) tekeningen op papier gedetailleerd, maar met verf kun je wel meer experimenteren en meer en makkelijker kleurnuances maken. Toch blijf ik ook mijn potloden trouw, want voor de allerkleinste details, zoals de veertjes van een vogeltje of de piepkleine kleurverschillen bij het schilderen van bijvoorbeeld stenen, gebruik ik mijn potloden. Pastelkrijt gebruik ik vooral om de schaduwen aan te geven. Beide materialen, zowel de potloden als het krijt lenen zich uitstekend om te combineren met acrylverf.