Kunst in de kerk 2017

KUNST  IN  DE  KERK

In de zomer van 2017 organiseren PKN Kerk It Breahûs, de Doopsgezinde Gorter Kerk
en de Rooms Katholieke Ludgerus Kerk i.s.m. St. Kunstkring Gaasterland drie exposities in Balk

Iedere zaterdag van 1 juli tot en met 9 september 2017 van
13.30 uur – 17.00 uur
Toegang gratis

It Breahûs, Van Swinderenstraat 6, 8561 AP

De hervormde kerk ’t Breahûs is een zaalkerk uit 1728 met vierzijdig gesloten koor en een geveltoren met ingesnoerde spits. Op een raam met gebrandschilderd glas (1729) staat dat meester-timmerman Roelof Saegman de kerk heeft gebouwd. Het orgel uit 1843 is gemaakt door Lohman. Dit Rijksmonument is gerestaureerd in 1977.

‘Muziek aan de Luts’ organiseert jaarlijks in de periode van april tot oktober concerten.
www.muziekaandeluts.nl

Ytsje Bosma-Terpstra:  Schilderijen

Ytsje Bosma-Terpstra haalt haal inspiratie om te schilderen graag uit de natuur en werkt veelal vanaf foto’s. Door schilderlessen te volgen bij Kwast en het Lemster Palet in Lemmer, bij Petra Wernink in Harich en een cursus georganiseerd door Kunstkring Gaasterland in het Haske in Balk o.l.v. Marije Bouman, ontwikkelde zij een gemengde techniek waarbij vooral acrylverf en pastelkrijt gebruikt worden.

Doopsgezinde Kerk, Raadhuisstraat 27, 8561 BHDeze Doopsgezinde kerk is een driezijdig gesloten Zaalkerk met rondboogvensters, gebouwd in 1862. Het eenklaviersorgel is in 1908 gemaakt door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. Na de restauratie in 2016, is Stichting Podium Gorter opgericht wat een bijzondere combinatie opleverd van kerkdiensten en kleinschalige concerten tijdens de winterperiodes.

Vrijdag 24 november 2017 zal voor het eerst de benoeming
‘Dichter fan Fryslân’ plaatsvinden in dit bijzondere kerkje.
www.podiumgorter.nl

Ilse Scholten & Hannie Wolsink – KeramiekIlse is geboren in 1970 en opgegroeid in Bennekom (Gelderland)
In Maastricht heeft zij de kunstacademie gedaan en woont inmiddels in Enschede. Sinds 2001 is Ilse actief bezig met keramiek en vanaf 2006 geeft zij cursussen en workshops in haar keramiek Atelier Antoinette.Hanny Wolsink is sinds 1994 bezit met keramiek. Zij haalt haar inspiratie voor de vormen van haar werk uit haar directe omgeving door ‘anders’ te kijken naar alledaagse dingne. Voor de finishing touch maakt Hanny gebruik van andere materialen zoals hout, staal, kunststof en aluminium. “Voor mij is een vorm pas af als hij dicht is, maar hij moet wel geopend kunnen worden”. Aldus Hannywww.ilsescholten.nl                         www.hanniewolsink.com

RK Kerk, Raadhuisstraat 42, 8561 BH

De patroonheilige van de R.K. is Sint Ludger (Ludgerus, Liudger)
Het neogotische bouwwerk uit 1883 werd ontworpen door de architect Albred Tepe, die vier kerken in Friesland bouwde. Het is een driebeukige basiliek. Het neogotische hoogaltaar (1899) stamt uit het atelier van de beeldhouwer Friedricht Wilhelm Mengelberg en stond tot 1963 in de Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle. De gebrandschilderde ramen komen uit het atelier Kocken te Utrecht.
Het orgel uit 1910 is gemaakt door orgelbouwer Adema. In de toren hangen drie klokken. Bij de kerk staat ook een pastorie.

Petra van Rijn – IkonenIn de RK Ludgeruskerk exposeert Petra van Rijn een aantal Russische en Griekse iconen. Petra is al ruim 30 jaar werkzaam als kunstenares, met name schilderen, beeldhouwen en tekenen.
Daarnaast is zij zo’n 20 jaar geleden begonnen met het schilderen van iconen. Een heel andere activiteit:
meditatief, verstillend en helend. Iconen zijn een spirituele visie op het Onzichtbare, maar ook op het Inzichtbare. Zij verwijzen naar een hogere geestelijke werkelijkheid. Een icoon is een afbeelding van Christus, Maria, een engel, een heilige of een Bijbels verhaal. Het is niet zozeer een uiting van een schilder maar een afspiegeling van een goddelijk prototype en heeft deel aan de heiligheid (heelheid) hiervan. Dit kun je ervaren door rustig bij een icoon te gaan zitten en deze op je in te laten werken.www.kunstuitleendeegelantier.nl

    Doopsgezinde Kerk & Keramiek
 RK kerk & Iconen
 It Breahûs & Schilderijen