Exposities 2017

Exposities 2017


Eenvoudig maar doordacht : Schilderijen van José Hingst in de bibliotheek van Balk.
José Hingst is iemand die al van kind af aan veel fantasie heeft en graag creatief bezig is. Ze heeft er niet haar beroep van gemaakt. Ze werkt met veel plezier in het onderwijs. Maar de passie voor creëren en vormgeven is altijd gebleven. Liefst eenvoudig, maar wel doordacht. “Mijn eigen creativiteit kunnen uiten is ademen voor mij. Het heeft grote invloed op mijn geluksgevoel” zegt José.

Schilderen heeft op dit moment haar meeste aandacht. Schilderen is voor haar vrijheid, onbeperkt bezig zijn met vorm en kleur. Met weinig veel laten zien, waarbij onderwerp en techniek ondergeschikt zijn aan het gevoel dat het schilderij de kijker geeft. Haar werk is meestal abstract en kleurrijk. Ze wil sfeer creëren op een zo eenvoudig mogelijke manier. Soms is een beeld te herkennen, maar vaak wordt de fantasie van de kijker geprikkeld. “Creatief experimenteren met vormen, kleuren en composities is mijn passie waarbij mijn motto is dat eenvoud de juiste middenweg is tussen te weinig en teveel”, zegt ze  zelf daarover.

José Hingst heeft in Joure een eigen atelier waar ze vol plezier schildert en graag brainstormt over nieuwe ideeën en technieken. Meer informatie is te vinden op haar website : www.josehingst.nl

De expositie is te zien vanaf 24 oktober tot 22 december tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Dinsdag en vrijdag van 14.00 – 20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00 – 17.30 uur·
   


Lyrisch Expressionistische schilderijen in biliotheek Balk.

De Kunstkring Gaasterland begint het nieuwe seizoen van exposities in de bibliotheek met schilderijen van Richard Vloemans,die in mei op de kunstmarkt in Balk stond.

Richard Vloemans is geboren in 1983 te Waalwijk en woont nu in Blaricum. Dit is tergelijkertijd ook de plek waar zijn atelier gevestigd is. De naam van het atelier is: Het Keerpunt. Op de ontdekkingstocht naar zijn kunstzinnige identiteit heeft kunstenaar Richard Vloemans veel verschillende soorten stromingen en technieken uitgeprobeerd. Vanuit deze ervaring heeft hij een keuze gemaakt om zich te specialiseren in de kunstrichting Lyrisch Expressionisme. Lyrisch Expressionisme is een richting binnen de moderne kunst waarin de werkelijkheid niet altijd wordt nagebootst. Het zijn vormen en kleuren met ritmes en contrasten.

Lyrisch Expressionisme betekent voor Richard een uitingsvorm van gevoel, kleur en experimenteren met diverse objecten. Op deze manier maakt hij de kleurvolle en onderscheidende kunstwerken die u kunt zien in deze expositie. De kunstwerken laten veel structuur zien en bestaan uit acrylverf, spuitverf, inkt en airbrush. Naast de gebruikelijke gelmedia en verhardingsmaterialen van Talens gebruikt hij ook huis-, tuin- en keukenproducten zoals: bloem, meel, suiker, deeg en peper en zout om zijn kunstwerken de gewenste structuur te geven. Verder gebruikt hij veel natuurlijke objecten zoals: zand, stuifmeel, vogelzaad en kalksteen. Deze producten worden dan gemengd met acrylverf en aangebracht met paletmessen. De schilderstyle van de kunstenaar kenmerkt zich door de grove kwaststreken.

De expositie is te zien van 25 augustus tot 20 okotber tijdens de openingsuren van de bibliotheek : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.
   


Lienke Boot exposeert in de bibliotheek van Balk

In de bibliotheek van Balk zijn van 9 juni tot en met 24 augustus linoleumsneden van Lienke Boot te bewonderen. Het betreft een keuze uit de kleurenlino’s die zij maakte voor het boek ‘Tsjilp! 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters’ van Eppie Dam.
Naast haar reguliere baan in het onderwijs heeft Lienke Boot altijd getekend en geschilderd. Aanvankelijk voor zichzelf en op bescheiden schaal. Haar werk kreeg meer bekendheid, en meteen waardering, toen ze in 2013 fijnzinnige pentekeningen leverde voor een bloemlezing Friese vogelpoëzie. Een jaar later maakte ze, in klassieke stijl, botanische pentekeningen voor een andere poëzie-uitgave.
Dit jaar verscheen ‘Tsjilp!’, waarvoor Lienke Boot de tekenpen verruilde voor de guts en de verfroller. De lino-techniek vereist een vaste hand en de meerkleurendruk vraagt om gevoel voor verhouding. Beide zijn bij Lienke Boot van nature aanwezig. Zo schreef de recensent van het Friesch Dagblad: ‘De vogels zijn zonder uitzondering goed getroffen en in trefzekere halen neergezet. Het overbodige werd oordeelkundig weggelaten en ook het kleurgebruik is een weldaad voor de ogen.’

In de bibliotheek van Balk zijn het werk van Lienke Boot en Eppie Dam samen te zien.
Deze expositie, die weer georganiseerd wordt door de Kunstkring Gaasterland, is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00- 20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.


Marielouise Steijaert exposeert in de bibliotheek van Balk.
De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert van 10 april tot en met 2 juni 2017 in de Bibliotheek van Balk een expositie van  schilderijen van  Marielouise Steijaert uit Tilburg.
De Kunstkring is met Marielouise Steijaert in contact gekomen op de jaarlijkse kunstmarkt op de zaterdag voor Pinksteren. (dit jaar 3 juni)

In 2006 moest Marielouise noodgedwongen en eerder dan gedacht met haar werk als docent stoppen. Het idee was altijd geweest om, als zij gestopt was met werken, te gaan schilderen. Dan maar meteen van de nood een deugd gemaakt en zij begon met lessen. Zowel in haar werk als in huis was zij altijd al zeer creatief en bezig met kleur, vorm en compositie. Disciplines als pottenbakken en fotografie werden en worden nog steeds beoefend.

Bij de genoemde lessen en nadat ze zich aansloot bij de Tilburgse Kunstkring, waar ze les kreeg van Ellen Geerts uit Oisterwijk, ontstonden natuurlijk vele werken. Door een toeval, iemand viel uit, raakte ze betrokken bij een expositie. De vele positieve reacties waren een stimulans om door te gaan met het creëren en met deelnemen aan exposities. Individuele exposities, maar ook groepsexposities in Zeeuws Vlaanderen en in Brabant volgden elkaar op in rap tempo en haar werk groeide enorm zowel in aantal als in variëteit. Inmiddels hebben vele werken van haar een mooie plaats gekregen bij mensen thuis en in bedrijven in Nederland en België.
Marielouise is erg benieuwd naar wat haar werk los maakt bij de beschouwer. Iets na schilderen is niet haar ding, maar het weergeven van haar kijk op de wereld en de dingen laat de werken ontstaan.
Langzamerhand ontstond ook belangstelling voor het werken met speksteen en het maken van keramiek en tegenwoordig zelfs voor het werken met glas.

Meer informatie over haar werk is te vinden op www.marielouises-kunst.nl
De openingstijden van de bibliotheek zijn : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur

   


Schilderijen met een gedichtje in de bibliotheek van Balk.

De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert vanaf  3 maart een expositie van Jannie Hoekstra-Haringa in de bibliotheek van Balk.
Jannie Hoekstra uit Woudsend maakt vanuit haar gevoel veelal kleurrijke surrealistische en realistische schilderijen. Soms vanuit een vooraf vaststaand idee, maar soms ontstaat er ook spontaan een beeld. “Ik heb veel fantasie dus er ontstaat van alles op het doek”, zegt ze. Vaak zijn gebeurtenissen in haar omgeving een aanleiding om een schilderij te maken. Ook haar dierenliefde komt vaak tot uiting in een schilderij, maar ze geeft er dan wel haar eigen draai aan en laat haar fantasie de vrije loop.
Bijzonder is, dat Jannie Hoekstra bij ieder schilderij een klein gedichtje heeft waarbij tot uiting komt wat haar gevoelens zijn bij het schilderij.
De expositie is te zien tot 7 april tijdens de openingstijden van de bibliotheek ; dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.

      


Water en realisme : Ed Braakman exposeert in de bibliotheek van Balk.

Ed Braakman is een kunstenaar met een voorliefde voor het element water en realisme in zijn schilderijen. Het waterrijke Friesland waar hij woont, biedt voor deze passie een scala aan mogelijkheden die hem inspireren in zijn werk. Hij houdt zich vooral bezig met het schilderen van WATERSFEER beelden, oude meesters met hetzelfde onderwerp zijn voor hem een bron van inspiratie.
Zijn voorliefde voor het element water is terug te vinden in zijn maritieme schilderijen van vooral zeeschepen, met voorkeur de zeilende vloot. Daarnaast zijn en haven- zee- en strandgezichten een geliefd onderwerp. De schilderijen worden gekenmerkt door de herkenbare sfeer van de zee en bevatten vaak zeer treffende en nauwkeurige details, die realistisch zijn weergegeven.
Zijn winterlandschappen met een bevroren karakter roepen de nostalgie op van weleer waar u zich in zal herkennen.
Ook een realistisch of nostalgisch stilleven behoort tot zijn vaardigheden.
Zijn unieke schilderijen worden nationaal en internationaal gewaardeerd en hangen o.a. in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Zowel particuliere maritieme liefhebbers als Art-galeries bezitten zijn exclusieve werken.
De Kunstkring Gaasterland exposeert een aantal van zijn schilderijen in de bibliotheek van Balk. Zijn werk is daar te zien van 6 januari tot 3 maart tijdens de openingsuren van de bibliotheek : dinsdag en vrijdag van 14.00 – 20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00 – 17.30 uur.