Exposities 2016

IJzige kistwerken : foto expositie van Saskia Koree.

De winter zit er weer aan te komen en elke “oprjochte Fries” hoopt natuurlijk op (schaats)ijs.
Om vast in de sfeer te komen organiseert Kunstkring Gaasterland de foto expositie IJzige Kistwerken van Saskia Koree in de bibliotheek van Balk.
Saskia Koree is geboren Oostmahorn, een klein dorpje aan de toenmalige Lauwerszee, nu Lauwersmeer.
Haar liefde voor water en de zee begon echter toen zij met haar ouders verhuisde naar Lauwersoog, een plek bijna volledig omgeven door water wat haar erg fascineerde.
Steeds weer trekt haar camera haar mee naar de zee en alles wat daarmee gerelateerd is.
Zo heeft zij in de winter van 2012 foto’s gemaakt van het kruiend ijs in het IJsselmeer bij Stavoren. De natuurkrachten die bij dat kruiend ijs optreden zijn enorm. De grote ijsplaten worden moeiteloos tegen de zwaartekracht in omhoog gestuwd en kunnen zo zelfs over de dijken heen schuiven. De ijsblokken of ijsvelden vormen ijsdammen en worden dan kistwerken genoemd.
Dit fascinerende natuurgeweld heeft Saskia Koree gevangen in haar lens. Haar foto’s zijn tijdens de openingsuren van de bibliotheek te zien tot 6 januari 2017.
De openingstijden zijn op dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en op woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.


Marijke van Nieuwenhoven exposeert in de bibliotheek van Balk
Marijke van Nieuwenhoven, geboren in 1950 in Friesland  en nu woonachtig in Zutphen,  exposeert een deel van haar werk in de bibliotheek in Balk.
Marijke is autodidact en zoekt in haar werk de grens tussen realiteit en verbeelding. Door de wijze van werken en benaderen van de realiteit, samen met het oog voor detail,  komen schilderijen tot stand die de fantasie van de beschouwer kunnen prikkelen. Door realistisch en figuratief te werken krijgt het werk een verhalend karakter.
De laatste jaren is ze naast het aquarelleren gaan schilderen met acrylverf op doek en olieverf op paneel en doek waarbij de sfeer in alle technieken gehandhaafd blijft.
Haar werk is te zien geweest tijdens verschillende exposities in o.a. Zutphen, Amsterdam en Sneek. Verder neemt ze deel aan diverse kunstmarkten in Nederland en Duitsland.
Een overzicht van het werk is te vinden op www.m-art.nl.
De expositie is te zien van 14 oktober tot 2 december tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.


Expositie Alaaeddin Barakat in bibliotheek van Balk.
De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert van 2 september tot 14 oktober een expositie van schilderijen van Alaaeddin Barakat in de bibliotheek van Balk.
Alaaeddin Barakat is een Syrische vluchteling die in oktober vorig jaar in de noodopvang in Leeuwarden kwam en nu in een AZC in Leersum woont.
Zijn vrouw Zahra en hun vijf kinderen verblijven nog in Turkije, waar Alaeeddin drie jaar met hen heeft gewoond.
Vorig jaar vluchtte hij via Griekenland, Macedonië, Servië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland naar Nederland.
Hij heeft gewerkt als ontwerper en maker van prints en dessins voor textiel en hoopt dat later weer te gaan doen, maar schildert intussen ook graag. In zijn werk kan hij zijn gevoelens kwijt:  hoeveel  gevaar en onrecht en verdriet hij om zich heen heeft ervaren, maar ook zijn goede gevoel bij Nederland,  waar hij een nieuwe toekomst voor zijn gezin hoopt op te bouwen zonder de oorlog waarin hij en zijn kinderen dreigden te worden meegetrokken.


Expositie examenwerk leerlingen CSG Gaasterland in de bibliotheek van Balk.
Van 7 juli tot 2 september biedt de Stichting Kunstkring Gaasterland de eindexamenleerlingen tekenen van de CSG Gaasterland de gelegenheid hun eindexamenwerk te exposeren in de bibliotheek van Balk. Het eindexamenwerk wordt aangevuld met een selectie van schoolopdrachten.
Het thema van het Centraal Praktisch Eindexamen en het Centraal Schriftelijk Eindexamen was dit jaar: “In beweging”.

Voor het praktische examen hebben de leerlingen 12 uur de tijd gehad om een kunstwerk te ontwerpen passend bij het thema. De leerlingen hebben inspiratie gezocht, onderzoek gedaan, meerdere schetsen en proefjes gemaakt voordat ze bezig konden met hun eindwerkstuk. De werkstukken zijn zeer divers vormgegeven qua voorstelling en materiaal. Iedere leerling heeft zijn eigen invulling heeft gegeven aan het thema.
Daarna volgde het schriftelijke eindexamen. Het examen bestaat uit gemiddeld 40 vragen verdeeld over verschillende subthema’s. De leerlingen hebben 2 uren om het examen te maken. Gestreefd wordt naar een duidelijke inhoudelijke relatie tussen de opdrachten voor het praktische examen en de opgaven voor het schriftelijke examen. Zowel in het praktische examen als in het schriftelijke examen is er veel aandacht besteed aan het proces van werken.
De expositie is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek : dinsdag en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.30 uur

  


Expositie Ineke Meijer in bibliotheek Balk.

De Stichting Kunstkring Gaasterland verzorgt de komende twee maanden een expositie in de bibliotheek van Balk van Ineke Meijer uit Den Helder.
Ineke Meijer-Stammis is geboren in Den Haag . Ze kreeg haar eerste schilderlessen van haar vader Pieter Stammis.
Na het winnen van een prijs in 1986 voor haar aquarellen, is ze actief gaan schilderen. Van 1996 tot 2001 heeft ze haar opleiding genoten aan de kunstacademie Ruudt Wackers in Amsterdam.
’s Zomers schildert ze graag buiten. Ze vindt het heerlijk om in de vrije natuur te schilderen over de onderwerpen die haar het meest aanspreken: soms iets kleins, een bloem of een kalfje, de andere keer weer de weidsheid van een landschap. ’s Winters kiest ze voor een stilleven, het model of een portret. De materialen variëren van olieverf, aquarel, pastel en acryl tot Oostindische inkt. Ze schildert niet alleen op doek of papier, maar maakt ook muurschilderingen. Ze heeft onder andere 36 meter wand op de kinderafdeling van het Gemini ziekenhuis beschilderd.
Ineke Meijer heeft een eigen atelier in Den Helder waar ze ook workshops geeft.
Ze heeft al op veel plaatsen geëxposeerd, maar dit is haar eerste expositie in Friesland. De expositie is tot en met eind juni te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek :
dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.

   


Ank Voorn : abstract en figuratief in de bibliotheek van Balk.

Vanaf 3 maart zijn er in de bibliotheek van Balk schilderijen te zien van Ank Voorn uit Huizen.
De Stichting Kunstkring Gaasterland, die deze expositie weer organiseert, heeft het werk van Ank Voorn leren kennen op de kunstmarkt van vorig jaar. Zij stond daar toen voor het eerst. En ook dit jaar is ze weer op de kunstmarkt en wel op 14 mei a.s., zoals gewoonlijk op de zaterdag voor Pinksteren. Ank Voorn werkt zowel abstract als figuratief en een combinatie van deze beide stijlen is ook te zien op deze expositie.
Tijdens haar werk in het onderwijs heeft ze verschillende aktes gehaald o.a. textiele werkvormen en handvaardigheid en volgde enkele cursussen tekenen en schilderen.
“Werkend met kinderen boeide het creatief-scheppend proces mij. Na het stoppen met werken kreeg ik weer meer tijd, zin en rust om te gaan schilderen “

Ze ging verschillende cursussen volgen zoals Schilderen met gemengde technieken bij Marie-Louise van Vlaardingen, aan het Collage Kunstcentrum Hoevelaken en aan het Centrum Kunstzinnige Vorming Almere. Inmiddels volgt ze al een aantal jaren lessen aan de Gooische Academie in Laren.

“Elk schilderij is voor mij een avontuur. Vaak werk ik vanuit een impressie of een gebeurtenis en combineer daarbij diverse technieken met acrylverf op linnen. Daarbij maak ik gebruik van diverse materialen zoals papier, zand, steen stof en alle materialen die mij boeien. Al werkend gaat het materiaal met mij aan de haal en ontstaan er werkstukken die impulsief en abstract kunnen zijn”.

De expositie van Ank Voorn is te zien tot 29 april tijdens de openingsuren van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.

     


Expositie van realistisch schilder Antje van der Werf.

“Ik blijf mezelf en ik schilder zoals ik ben, met hart en ziel”, dat is het motto waar van uit Antje van der Werf haar realistische schilderijen maakt.
Haar atelier in Harlingen heeft ze daarom de naam Pur Sang gegeven. Daar en in Koudum geeft ze ook cursussen en workshops. (zie www.antjevanderwerfpursang.nl)
Ze is altijd geboeid door de flora en fauna, kleuren en mensen. Ze kiest haar onderwerpen dicht bij huis en haar stijl neigt soms naar het magisch realisme. Rust en stilte en een eenvoudig palet met aarde tinten zijn kenmerkend voor haar werk.
“Een realistisch schilderij is meer dan een foto; een foto kun je niet sturen, een schilderij wel. Je kunt dingen weglaten, toevoegen, verzachten en er een andere draai aan geven”, zegt Antje van der Werf.
Vaak zoeken mensen iets achter een schilderij, een uitleg, een filosofie. “Heel interessant, maar zo ben ik niet. Je wordt ergens door geraakt en dat wil ik laten zien.”
Antje van der Werf schildert o.a. dieren, landschappen, portretten, stillevens en zeegezichten.
In de bibliotheek van Balk is vanaf 7 januari tot 3 maart een kleine doorsnede van haar werk te zien.

De openingstijden van de bibliotheek zijn op dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en op woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.