Exposities 2015

Foto expositie van Johan Rietberg in de bibliotheek van Balk.

De Stichting Kunstkring Gaasterland organiseert van 6 november tot  en met 8 januari in de bibliotheek van Balk een expositie met foto’s van de Balkster fotograaf Johan Rietberg.
Velen kennen Johan Rietberg ook nog van zijn  schilderijen, objecten van plexiglas en de schilder- en tekencursussen die hij in Balk vele jaren  organiseerde. Hoewel hij al vanaf zijn achttiende levensjaar fotografeert, bleef de fotografie tot een kleine tien jaar geleden meer een hobbymatige activiteit. Toen is hij echter workshops gaan volgen bij diverse gerenommeerde fotografen in het land  om de fototechnieken nog beter te leren  beheersen.
Nu heeft het schilderen volledig plaats gemaakt voor de fotografie en heeft hij enkele jaren geleden hiervoor het bedrijfje Foto&Art opgericht. Hij fotografeert op freelance basis regelmatig voor de gemeente voor onder meer: afscheidsbijeenkomsten, speciale projecten, gemeentelijke brochures en de gemeentegids.
Ook  fotografeert Johan Rietberg  in opdracht van bedrijven en particulieren, maakt fotoshoots en reportages. Hij organiseert al een aantal jaren onder meer fotografiecursussen voor beginners en gevorderden in De Treemter te Balk.
De tentoonstelling in de bibliotheek is een kleine selectie van foto’s uit de omgeving van Gaasterland, van de natuur en van modelfotografie.
De foto expositie is te zien van 6 november tot en met 8 januari tijdens de openingsuren van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.
      


Dubbelexpositie van Lute Poorte en Tsjibbe Wijnsma in bibliotheek Balk.
De Stichting Kunstkring Gaasterland begint het expositieseizoen 2015-2016 in de bibliotheek van Balk met een dubbelexpositie, namelijk van Lute Poorte (Oudemirdum) en Tsjibbe Wijnsma (Koudum).
Beide heren hebben na het beëindigen van hun werkzame leven het schilderen serieus opgepakt.
Lute Poorte had in zijn werk als bloemist al gevoel ontwikkeld voor vorm, kleur en compositie en heeft vervolgens tekenlessen gehad in Balk en schilderlessen gevolgd bij Gerrit Terpstra en Jentsje Fekkes.

“Die cursusuren zijn  altijd inspirerend.  Je leert van elkaar. Het met elkaar bespreken vind ik heel belangrijk, het zet je aan tot nieuwe ideeën. Het is moeilijk om tot een eigen stijl te komen. Ik probeer verschillende stijlen; het hoeft bij mij niet al te realistisch, graag wat schilderachtig, dat vind ik mooi. Een beetje tussen realistisch en abstract. Van Gogh ben ik steeds meer gaan bewonderen”, zegt Poorte.
Tsjibbe Wijnsma heeft eerst in Sneek bij Het Lam aquarelleercursussen gevolgd en om ook eens een andere techniek te leren, namelijk het schilderen met olieverf, kwam ook hij bij Jentsje Fekkes terecht
“Graag schilder ik herkenbare landschappen, in eigen omgeving of opgedane ervaringen in het buitenland. De Engelse landschapsschilder John Constable (1776-1837) is mijn favoriet.
Schilderen…een heerlijke ontspannen bezigheid, je vergeet alles, ook de tijd;  het maakt je hoofd leeg”, zegt Wijnsma.
Hoewel beide heren dus les hebben gehad van Fekkes, hebben ze ieder toch een heel verschillende stijl ontwikkeld en dat is goed te zien op deze expositie, die vanaf 18 september tot 6 november te zien is tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
Dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur


Zomerexpositie van  Sijke van der Meer in bibliotheek Balk
Gedurende de zomermaanden organiseert de Kunstkring Gaasterland in de bibliotheek van Balk een expositie van Sijke van der Meer uit Joure.
Het is met recht een zomerexpositie, want veel van haar geëxposeerde werk heeft een zomerse uitstraling. Hierbij hanteert ze verschillende materialen, zowel acryl, olieverf als aquarel.  Hoe ze schildert kan dus nogal variëren en hangt af van haar genoedstoestand, zegt ze zelf.
“Dikwijls wordt ik gegrepen en ben vol verwondering over zovele mooie indrukwekkende dingen om je heen qua vorm, sfeer en/of kleur. Ik krijg dan  inspiratie om dit zodanig op doek(papier) over te brengen en om iets van die indrukken vast te houden en binnenshuis te brengen. Om dit te realiseren maak ik meestal foto’s en pak dan de penseel en ga bezig met datgene wat mij boeit. Soms schilder ik ook buiten.”
Soms wil ze wat ze schildert beheersen, het onder controle houden en soms gaat ze ook experimenteren en schildert ze los en vrij.  “Eén ding is zeker: ik geniet er zelf van, het betekent veel voor mij en geeft me rust en vreugde.” Daarnaast schildert Sijke van der Meer ook iconen. Dat vindt ze een vak apart en daar is ze vooral spiritueel mee bezig.

Haar expositie is te zien van 3 juli tot en met 17 september tijdens de openinsuren van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.
        


Stillevens van Jenstje Fekkes in de bibliotheek van Balk – Tweede expositie.

De expositie van Jentsje Fekkes van landschapsschilderijen in de bibliotheek van Balk sprak veel mensen aan. Voor de Kunstkring Gaasterland een goede reden om hem te vragen nog een expositie te vullen en nu voornamelijk met stillevens.
“Stilleven schilderen is niet simpelweg maar wat potjes neerzetten en naschilderen”, zegt Jentsje Fekkes.  “De zin van een stilleven is het blijven stilstaan bij wat blijft stilstaan. Blijven stilstaan in de zin van aandacht. Het beeld van een stilleven getuigt van een aandachtige beschouwing van de dingen en dat wil zeggen dat het stilleven getuigt van een beschouwing die in of achter de gewone dingen het buitengewone wil zien of wil laten zien.  Zo verkondigt het stilleven de zin van de aandacht voor de gewone dingen. Want in en door en met het gewone kan het buitengewone zichtbaar worden”.
Naast deze inhoudelijke benadering  zijn de schilderijen van de stillevens van Jentsje Fekkes ook een spel met kleur, verhouding  en compositie die soms een verhaal vertellen.  Ze hebben soms wat raadselachtige titels maar dat versterkt juist de aandacht.
De expositie is te zien vanaf 8 mei tot en met 2 juli tijdens de openingstijden van de bibliotheek: dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.00 uur.


Landschapsschilder Jentsje Fekkes in bibliotheek Balk

De Stichting Kunstkring Gaasterland heeft voor de nieuwe expositie in de bibliotheek van Balk gekozen voor een schilder en werk uit de eigen omgeving. Geboren en getogen in de Zuidwesthoek van Friesland is deze streek een inspiratiebron voor Jentsje Fekkes uit Koudum. Als schilder zoekt hij naar de rust en de ruimte die voor deze streek,  met meren, landerijen en de bossen van Gaasterland, zo kenmerkend zijn. Jentsje Fekkes schildert de laatste tijd hoofdzakelijk landschappen in olieverf. Meestal op paneel in panorama formaat en veel van zijn onderwerpen hebben te maken met  water , lucht en riet. En verder niets. Of een enkele vogel, boot of een eenzame visser. Juist deze beperktheid geeft ruimte en rust maar soms ook spanning. Jentsje Fekkes is autodiact, heeft lange tijd terug lessen in olieverftechniek gehad aan het atelier bij Koosje van Keulen. Daarna heeft hij een periode veel aquarellen gemaakt. Vanaf 2007 volgen cursisten lessen in olieverftechniek bij hem in zijn eigen atelier. Van 18 april tot en met 24 mei is het werk van deze cursisten te bewonderen in Galerie Singel 19 in Koudum. Jentsje Fekkes is vaste exposant  en mede-eigenaar van deze galerie. De expositie in de bibliotheek is te zien tot 8 mei tijdens de openingsuren : dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur

Persbericht Balkster Courant:


Japke Weij toont verstilde sfeertekeningen in de bibliotheek in Balk .

Een kunstwerk zonder licht is er één zonder leven.  Licht en schaduw geven een kunstwerk dynamiek en sfeer. Dat is waar het bij Japke Weij om draait in haar werk.  Zij maakt contrastrijke realistische tekeningen overwegend zwart wit met potlood of pastel. De potlood techniek stelt haar in staat de gedetailleerde trekken van een gezichtsuitdrukking, stofuitdrukking en de werking van het licht goed weer te geven.  Ze zoekt een sfeer die is te omschrijven als ‘verstild’, ‘dreigend’ of ‘vervreemdend’ en bereikt dit door scherpe contrasten en clair-obscur. De twintiger jaren, Italiaanse films (zwart-wit) en het werk van Hopper vormen voor haar een grote inspiratiebron.  Ook de neo-noir film Sincity (zwart/wit met rode accenten) past door de mystieke en vervreemdende sfeer precies bij het genre waar zij van houdt.  Het gevolg is een serie tekeningen met filmstills uit deze film, die vanaf april 2015 in het filmhuis op Vlieland te zien zullen zijn.  Haar (model) dochter speelt in een serie geënsceneerde tekeningen een hoofdrol. In 2013 heeft Japke met haar portret van het koningspaar de publieksprijs gewonnen. Sinds een jaar volgt zij schilderles bij Jannes Kleiker. Japke tekent al vanaf haar vijfde jaar.  Aanvankelijk alleen paarden, later ook mensen.  Naast haar werk als jurist is zij altijd blijven tekenen en heeft zowel in Nederland als in het buitenland geëxposeerd. Naast het vrije werk geeft Japke tekenles en organiseert zij kunstarrangementen. Meer informtie is te vinden op haar website : www.japkeweij.nl Deze  expositie is de eerste van dit jaar die door de Kunstkring Gaasterland wordt georganiseerd en is te zien van 9 januari tot 5 maart 2015.

Persbericht Balkster Courant:
Japke Weij Exposeert in bibliotheek van Balk.
http://www.balkstercourant.nl/nieuws/28590/japke-weij-met-verstilde-sfee…
BALK – In de bibliotheek van Balk is vanaf vrijdag een expositie te zien met verstilde sfeertekeningen van Japke Weij. Een kunstwerk zonder licht is er één zonder leven. Licht en schaduw geven een kunstwerk dynamiek en sfeer. Dat is waar het bij Japke Weij om draait in haar werk. Zij maakt contrastrijke realistische tekeningen overwegend zwart wit met potlood of pastel. De potlood techniek stelt haar in staat de gedetailleerde trekken van een gezichtsuitdrukking, stofuitdrukking en de werking van het licht goed weer te geven. Ze zoekt een sfeer die is te omschrijven als ‘verstild’, ‘dreigend’ of ‘vervreemdend’ en bereikt dit door scherpe contrasten en clair-obscur. De twintiger jaren, Italiaanse films (zwart-wit) en het werk van Hopper vormen voor haar een grote inspiratiebron. Ook de neo-noir film Sincity (zwart/wit met rode accenten) past door de mystieke en vervreemdende sfeer precies bij het genre waar zij van houdt. Het gevolg is een serie tekeningen met filmstills uit deze film, die vanaf april 2015 in het filmhuis op Vlieland te zien zullen zijn. Haar (model) dochter speelt in een serie geënsceneerde tekeningen een In 2013 heeft Japke met haar portret van het koningspaar de publieksprijs gewonnen. Sinds een jaar volgt zij schilderles bij Jannes Kleiker. Japke tekent al vanaf haar vijfde jaar. Aanvankelijk alleen paarden, later ook mensen. Naast haar werk als jurist is zij altijd blijven tekenen en heeft zowel in Nederland als in het buitenland geëxposeerd. Naast het vrije werk geeft Japke tekenles en organiseert zij kunstarrangementen. Meer informatie is te vinden op haar website: www.japkeweij.nl Deze expositie is de eerste van dit jaar die door de Kunstkring Gaasterland wordt georganiseerd en is te zien van 9 januari tot 5 maart tijdens de openingsuren van de bibliotheek in Balk: dinsdag en vrijdag van 14.00-20.00 uur en woensdag en donderdag van 14.00-17.30 uur.
Artikel geplaatst door Hans Veenstra op 8-01-15 12:23.