Exposities 2013

Portretten in bibliotheek Balk.

In maart van dit jaar stond er in de Balkster Courant een interview met Sjoukje Altenburg- Wildschut uit Wyckel en dat ging over haar passie voor het tekenen van (vooral) portretten. Dat was voor de Stichting Kunstkring Gaasterland aanleiding om haar te vragen om haar werk te exposeren in de bibliotheek van Balk. Vanaf donderdag 7 november zijn haar portrettekeningen daar te zien.

Sjoukje Altenburg tekent al zolang ze zich kan herinneren. “Ik denk dat de basis is gelegd op de lagere school, daar hadden we bij de tekenles altijd van die mooie platen die we na mochten tekenen. Ik kan ze me zò nog voor de geest krijgen, zo vaak heb ik ze gemaakt. Op het laatst kende ik bijna elk detail uit mijn hoofd, ik vond het schitterend.” Ze vindt zichzelf een echte detailfreak, en dat vindt ze  ook heel belangrijk bij het portret tekenen. Juist bij het portretteren zijn de details “van levensbelang”, zegt ze. Het vinden van de bij de persoon horende kenmerken en die op papier krijgen vindt ze het allerbelangrijkste, en tegelijk eigenlijk ook het moeilijkste. “Kijken, kijken en nòg eens kijken is voor mij de manier om een portret redelijk gelijkend te tekenen, en vaak gaat dààr juist een heleboel tijd in zitten, want soms kijk je wel, maar zie je hèt niet! Als het dan uiteindelijk tòch slaagt, kan ik daar intens van genieten.”

Haar portretten van allemaal herkenbare mensen uit Wyckel, Balk en omgeving zijn te zien tot en met 7 februari 2013.
    
Balkster Courant, 14 maart 2013, pagina 5.

Wijckeler portrettekenares brengt papier tot leven

Sjoukje Altenburg-Wildschut uit Wijckel tekent zolang ze zich kan herinneren. Voor een landschap, portret of cartoon draait ze haar hand niet om. “Een portret moet herkenbaar zijn. Ik ben een detailfreak. De euforie komt pas als het laatste lijntje klopt.”

DOOR: JESSE KLEIJER

WIJCKEL Steeds meer opdrachtgevers weten de 52-jarige schilderes te vinden. In haar gele map, die Altenburg voor de gelegenheid uit de kast heeft getrokken, bewaart ze een schat aan tekenervaring. Leden van de plaatselijke
muziekvereniging, voetbalclubs en scholen zijn al door Altenburg op papier vastgelegd. De één serieus, niet te onderscheiden van echt. De ander komisch, uitvergroot als stripfiguur.
Zoals de oud-trainer van korfbalclub Harich, die bij zijn afscheid een cartoontekening kreeg overhandigd. Een bijzonder exemplaar, zo vindt Altenburg zelf.
Het boerderijtje aan de Heerenhogeweg doet zowel dienst als huis en atelier. Altenburg heeft daadwerkelijk geen enkele ruimte ongerept gelaten. Haar penceel ligt nooit langer dan twee weken in de kast. Een grijze
kat staart vanachter een boerderijraam naar de voordeur. Vogels fladderen vanuit de hal richting de eerste verdieping. Zelfs het stucwerk en de bakstenen op de muur doen vermoeden dat de behaaglijke ruimte een buitenplaats
is. Één waar de sneeuwvlokken, die zich inmiddels aandienen, zo naar binnen vallen.
35 jaar ervaring
Tekenen houdt Altenburg van jongs af aan in de ban. Als klein meisje kraste ze hele kleurboeken vol. “Had ik de laatste bladzijde ingekleurd, dan tekende ik de plaatjes over. Uitgekleurd raakte ik nooit”, vertelt de Wijckeler.
Pas op latere leeftijd ontdekte Altenburg dat ze meer dan ’alleen maar leuk’ kon tekenen. Haar creativiteit bleek eindeloos. Inmiddels heeft ze 35 jaar ervaring als portrettekenares.
Meer dan honderd expressieve portretten en herkenbare landschappen werden voorzien van Altenburgs handtekening. Een professie wil ze het niet noemen.
Liever houdt Altenburg het op een uit de hand gelopen hobby. “Tekenen moet geen verplichting worden. Nu trek ik mijn potlood pas uit de kast als ik daar zin in heb.”

’Een rimpel, de
uitdrukking in iemands
ogen of het trekken van
de mond: portrettekenen
komt heel precies’

“Schilderen is ontspannend, ik hoef er niet al teveel bij na te denken. Portrettekenen daarentegen, is mooi maar moeilijk”, vertelt Altenburg. Alhoewel ze honderden gezichten op papier heeft gezet, beschouwt ze elk
portret als een nieuwe uitdaging. “Mensen vertellen een verhaal. Iedere persoon heeft zijn eigen expressie. Een rimpeltje, de uitdrukking in iemands ogen of het trekken van de mond: portrettekenen komt heel precies”,
legt Altenburg uit. Het is ookom die reden dat ze haar man nog nooit heeft vastgelegd. Liever dan koningin Beatrix, de meest geportretteerde persoon van 2012, zet ze zijn contouren op papier. “Het is er nooit van gekomen.
Koningin Beatrix vastleggen is makkelijker dan iemand tekenen die je door en door kent.” Ze geeft toe dat ze perfectionistisch is aangelegd. “Ik ben geen computer die direct werkt. Meestal doe ik er acht tot negen
weken over voordat een portret klaar is”, licht Altenburg toe. De euforie komt pas als een portret tot in de details klopt. “Het eindresultaat mag op geen enkele millimeter afwijken van de foto.” Altenburg hoopt daarmee in
de buurt te komen van waar haar inspirator, schilder Jopie Huisman, zo groot in was. ” Die man kon zelfs een bolletje wol tot leven laten komen. Prachtig!”
> s.wildschut1@hetnet.nlJapke Hak

Schilderclub exposeert in bibliotheek

Activeren, motiveren en stimuleren zijn de belangrijkste redenen van het ontstaan van een groep schilders die elke woensdagavond in de winterperiode bij elkaar komen in cultureel centrum ’t Haske in Balk. Allemaal werkend vanuit hun passie met veelal een jarenlange ervaring op het gebied van de schilderkunst. Het activeren bestaat uit de regelmaat van het bij elkaar komen en gezamenlijk schilderen. ‘Een stok achter de deur’ zou daar een mooie term voor zijn. Motivatie is er altijd wel, alleen heeft die soms wat stimulans nodig. Door het vele werk wat hierdoor is ontstaan was het mogelijk om de Kunstkring Gaasterland een expositie in te laten richten in de bibliotheek aan de Dubbelstraat in Balk. De groep bestaat uit: Diet Algra, Francis Altena, Jeltsje de Kroon, Mirjam Hobma, Ytsje Bosma, Elina de Vries, Japke Hak en Jannie J. Haantjes.

De expositie is te zien vanaf woensdag 4 september 2013.

Elina de Vries


Francis Altena

Jannie J. Haantjes

 

Schilderclub exposeert in bibliotheek Balk
BALK – De Kunstkring Gaasterland houdt een expositie van werk van de schildersclub die iedere woensdag in ‘t Haske in Balk creatief bijeenkomt. De expositie is in de bibliotheek in Balk. 

 

Activeren, motiveren en stimuleren zijn de belangrijkste redenen van het ontstaan van een groep schilders die elke woensdagavond in de winterperiode bij elkaar komen in cultureel centrum ’t Haske in Balk. Allemaal werkend vanuit hun passie met veelal een jarenlange ervaring op het gebied van de schilderkunst. Het activeren bestaat uit de regelmaat van het bij elkaar komen en gezamenlijk schilderen. ‘Een stok achter de deur’ zou daar een mooie term voor zijn. Motivatie is er altijd wel, alleen heeft die soms wat stimulans nodig. Door het vele werk wat hierdoor is ontstaan was het mogelijk om de Kunstkring Gaasterland een expositie in te laten richten in de bibliotheek aan de Dubbelstraat in Balk. De groep bestaat uit: Diet Algra, Francis Altena, Jeltsje de Kroon, Mirjam Hobma, Ytsje Bosma, Elina de Vries, Japke Hak en Jannie J. Haantjes. Deze groep is ontstaan uit een eerdere schildercursus onder leiding van Marije Bouman die de Kunstkring Gaasterland heeft georganiseerd. Ook dit najaar wordt deze cursus weer gegeven (zie ook de advertentie in de Balkster Courant van 29 augustus jl of op de website kunstkringgaasterland.nl) De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek : dinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur.

Artikel geplaatst door redactie op 4-09-13 08:44.

– See more at: http://www.balkstercourant.nl/nieuws/17505/schilderclub-exposeert-in-bib…Foto: Ellen Kriebel

De Stichting Kunstkring Gaasterland heeft fotografen uitgenodigd foto’s in te sturen met als thema “Knipoog naar Gaasterland”.

Een jury heeft uit de meer dan tachtig inzendingen  twintig foto’s uitgezocht en deze zijn op grote panelen van 2 x 3 m geplaatst langs een route door het fraaie, afwisselende landschap van Gaasterland. Deze route is uitgezet voor fietsers en automobilisten en loopt veelal langs kleine weggetjes. De foto’s blijven staan tot en met de herfstvakantie en de routebeschrijvingen zijn te verkrijgen bij de VVV-agentschappen in Balk, Oudemirdum en Sloten en bij de Kunstkring Gaasterland (p/a van Swinderenstraat 51,Balk)

Van twintig andere ingezonden foto’s is een expositie te zien in de bibliotheek van Balk. Op de foto’s is goed te zien hoe divers de fotografen gereageerd hebben op het thema. Bovendien geeft het een goed beeld van de culturele en landschappelijke aspecten van Gaasterland.

Deze Expositie was t/m 7 september 2013 te zien in de bibliotheek.


Maart/Mei 2013: Expositie Marianne Schilstra.

Marianne Schilstra is al van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. “Ik kon er nooit mee ophouden en vond het heerlijk om te doen. Mijn tekenleraar op het voortgezet onderwijs adviseerde me om naar de kunstacademie te gaan, maar ja…. vroeger was dat nou niet echt een ideale opleiding om je brood mee te verdienen was de heersende mening” Toch heeft Marianne het, na een tijd een drukke baan gehad te hebben in de reiswereld, zo’n 10 jaar geleden weer opgepakt en is les gaan volgen bij Klaas Vellenga in Koudum en vond daar het plezier in tekenen en schilderen weer helemaal terug. Ook van andere kunstenaars wilde ze graag leren en kwam zo ook terecht bij Doet Boersma, Marjolein Kruijt en Renso Tamse. Ze heeft geen bepaald specialisme ontwikkeld, maar probeert alles uit en werkt met allerlei materialen. “Dat is het mooie van tekenen en schilderen. Ontdekken via papier, potlood, krijt of penseel”. Ze vindt het heel belangrijk dat het tekenen en schilderen geen “moeten” wordt, maar dat het ontspanning geeft in een vrijblijvende sfeer en dat probeert ze nu ook over te brengen aan de mensen die ze zelf lesgeeft in haar eigen atelier, de Paint Saloon in Rijs.


Leeuwarden Courant 12 april 2013
Balkster Courant:

http://www.balkstercourant.nl/nieuws/12116/werk-marianne-schilstra-in-bibliotheek-balk/
Werk Marianne Schilstra in bibliotheek Balk

BALK Marianne Schilstra uit Rijs exposeert haar werk tot 8 mei in de bibliotheek van Balk.Artikel geplaatst door Hans Veenstra op 5-11-14 11:55.

Marianne Schilstra is al van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. “Ik kon er nooit mee ophouden en vond het heerlijk om te doen. Mijn tekenleraar op het voortgezet onderwijs adviseerde me om naar de kunstacademie te gaan, maar ja…. vroeger was dat nou niet echt een ideale opleiding om je brood mee te verdienen was de heersende mening.” Toch heeft Marianne het, na een tijd een drukke baan gehad te hebben in de reiswereld, zo’n 10 jaar geleden weer opgepakt en is les gaan volgen bij Klaas Vellenga in Koudum en vond daar het plezier in tekenen en schilderen weer helemaal terug. Ook van andere kunstenaars wilde ze graag leren en kwam zo ook terecht bij Doet Boersma, Marjolein Kruijt en Renso Tamse. Ze heeft geen bepaald specialisme ontwikkeld, maar probeert alles uit en werkt met allerlei materialen. “Dat is het mooie van tekenen en schilderen. Ontdekken via papier, potlood, krijt of penseel.” Ze vindt het heel belangrijk dat het tekenen en schilderen geen ‘moeten’ wordt, maar dat het ontspanning geeft in een vrijblijvende sfeer en dat probeert ze nu ook over te brengen aan de mensen die ze zelf les geeft in haar eigen atelier, de Paint Saloon in Rijs. De expositie, georganiseerd door de Stichting Kunstkring Gaasterland, is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek: dinsdag tot en met vrijdag van 13.0-20.00 uur.

Artikel geplaatst door Cees Walinga op 8-03-13 13:53.


Jan./Maart 2013: Cursisten exposeren.

Afgelopen najaar heeft de Stichting Kunstkring Gaasterland voor de tweede keer een schildercursus georganiseerd. Evenals de eerste cursus stond ook deze cursus onder leiding van Marije Bouman, kunstenares uit Grou. Een tiental cursisten, zowel beginners als mensen die al eerder geschilderd hadden, is met verschillende technieken aan het werk geweest. Sylvia Bergsma, Eize Feenstra, Wopke Geertsma, Lies Paques en Kate v.d.Zee hebben het aangedurfd om mee te doen aan de expositie die door de Kunstkring Gaasterland georganiseerd wordt in de bibliotheek van Balk.

Balkster Courant 3 januari 2013