EXPOSITIE BIBLIOTHEEK BALK WIEP DE WIT

Over het werk van Wiep de Wit

Het werk van Wiep is herkenbaar door diversiteit, puurheid, eenvoud, gemengde technieken en de steeds terugkomende kleuren, zowel in haar ruimtelijke objecten als het platte vlak waarop ze werkt. Lyrisch abstract, zo wordt haar werk omschreven.

Ze probeert de werkelijkheid naar haar hand te zetten zodat er een geheel eigen sfeer ontstaat. Daarin zit voor haar voornamelijk de grote uitdaging n.l. op intuïtieve manier minimaal beeldend uitdrukken wat haar raakt, de kunst van het weglaten.

“Mijn bedoeling is om met de grootst mogelijke eenvoud mijn gevoel voor landschap en natuur uit te drukken”.

Dat landschap is herkenbaar o.a. door het iedere keer terugkomend thema; “Huizen”. Door de persoonlijke rust die ontstond tijdens de corona periode kreeg ze inzicht dat de huizen die ze al jaren maakt, een metafoor zijn voor haar “thuisgevoel”, haar innerlijke, haar bewustzijn.

Een terugkerend thema in haar werk is ook het “Wad”. Opgegroeid in Dronrijp en later verhuisd naar de zware klei bij de kust is het logisch dat de weidsheid, de zee en alles achter de dijk invloed heeft op haar werk. Bovendien heeft ze door haar werk als leerkracht op Ameland de sfeer van het Wad en de bewoners geproefd.

Vaak gaat ze er alleen op uit en geniet ze van het buiten in de natuur zijn. Onderweg komt ze altijd materiaal tegen dat later door de kijker weer in haar werk terug te zien is. Een nieuwe geschiedenis ontstaat.

Uiteraard maakt ze ook “uitstapjes” in haar werk door het maken van muurcirkels, klein werk of even totaal ander kleurgebruik. Het zijn echter altijd persoonlijke onderwerpen. Haar passie voor beeldend creëren is enorm groot en aan fantasie ontbreekt het haar nooit. De kunst van het intuïtief uiten gaat als een rode draad door haar leven, zij kan niet zonder deze passie.

Atelier Suderheech

www.wiepdewit.nl       wiepdewit@hotmail.com