Artiesten & Acts Kunstmarkt 2015

PROGRAMMA ZATERDAG 23 MEI 2015:
10.00 – 13.00 uur     Soundbox                                Treemterplein terras
10.00 – 17.00 uur     Wiwobo kinderworkshop       Treemterplein terras

14.00 – 17.00 uur:    JazzPassion                            Treemterplein terras
The BluesBusters                   Meerweg terrassen
Gurbe, Gerbrich & Marcel      Teernstra terras
Folkert Wesseling busact       Plein naast RK kerk
Tryntsje, Hein-Jaap, Job +
Wiebe Kaspers & band             Pastorietuin RK kerk
Sido Martens & de Martino’s   v. Swinderenstraat, Raadhuisstraat en Meerweg
Pensil de Groot                        v. Swinderenstraat, Raadhuisstraat en Meerweg

JazzYpassion, het combo van Monique Masé,  speelt muziek met flair, een vleugje nostalgie en een vette knipoog naar vandaag. Het repertoire? Jazz, latin, blues en pop (www.jazzypassion.nl).Monique, ook bekend als zangeres van jazzorkest Leoville, begon al  op  jonge leeftijd met  zingen.  Door  talentenjachten, koorscholing, eigen Blackgospelkoor in Suriname en Masterclasses  ontwikkelde ze haar voorkeur voor het  jazzidioom.  In  2009 richt ze  JazzYpassion  op en weet  zich omringd door ervaren musici die haar passie delen: Gitarist Dick Granneman, uit het broeinest van de jazz, Haarlem, heeft zich grondig verdiept in het idioom van Django Reinhardt, speelde in vijf bigbands en trad op met o.a. José Koning,  Deborah Carter en Fred Leeflang.Bassist en gitaardocent Frans van Dijk, uit het  Leeuwarder jazzcircuit, speelde o.a. met Big Band Cue, coverband Nightshift en Flexperience.  De fretloze basgitaar is zijn hoofdinstrument, hoewel  Frans ook met andere gitaren in de weer  is o.a. in de triobezetting vanuit  het combo.Trompettist Hans Meijer, speelde in de workshop van de Amsterdamse jazzpedagoog/trompettist Nedly Elstak, daarna jarenlang in ad hoc bandjes. De band Kubus werd  gedurende 30 jaar de basis. Met een breed repertoire van Jazz, Afro, Latin en eigen composities ook wel vergeleken met het Willem Breuker Collectief. Gastdrummer Henk Kasimier  speelt in verschillende muziekformaties en beheerst een groot scala aan ritmische styling.  Door zijn bijna fulltime muzikale inspanningen behoort  hij tot de beste slagwerkers in deze regio. 

Jazz Passion is op 23 mei 2015 te vinden op het terras nabij het Treemterplein tussen 14.00 en 17.00 uur.


De band ‘The BluesBusters’ bestaat uit 5 doorgewinterde muzikanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. De formatie heeft in haar bestaan al de nodige indrukwekkende optredens gegeven en wordt door collega-bands en publiek erg positief gewaardeerd. Overal waar de mannen spelen weten ze met hun aanstekelijke blues de organisatoren en het publiek enthousiast te maken en de lijst met optredens wordt alsmaar groter en groter.
De band begeleidt daarnaast o.a. regelmatig de Drentse blueslegende B.J. Hegen en speelde samen met Neerlands bluestrots Little Boogie Boy en de uit Missisippi afkomstige bluesgrootheid John Primer, ooit gitarist bij Muddy Waters die nu al zo’n 20 jaar over de hele wereld met veel succes afwisselend solo of samen met z’n Real Deal Bluesband optreedt.

The BluesBusters nemen u mee van de Louisiana Blues van Slim Harpo en Lightnin’ Slim naar de Memphis sound van B.B. King en Bobby Blue Bland. Verder spelen de mannen de authentieke Chicago Blues van Muddy Waters, Elmore James en Jimmy Reed en de Texaanse Roadhouse Blues van guitarhero Freddy King ontbreekt natuurlijk ook niet op hun playlist. Alsof dat nog niet genoeg is worden er ook Westcoast bluesnummers gespeeld van T. Bone Walker, Lowell Fulson en de bluesrock van The Fabulous Thunderbirds zorgt voor een extra swingend gebeuren. Kortom: The BluesBusters staan garant voor een middag/avond vol met passie gespeelde blues waar de vonken vanaf spatten en spelen met een drive waarbij je amper stil kunt blijven zitten. Don’t miss it!

De BluesBusters zijn te zien en te beluisteren bij de terrassen op de Meerweg tussen 14.00 en 17.00 uur.
Incl. Special Guest Richard Koster!
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RxEQDSKww4U
http://thebluesbusters.nl


GERBRICH VAN DEKKEN & GURBE DOUWSTRA
Wat in 2005 begon als een toevallige ontmoeting op het straatfestival Easterbarren in Eastermar is uitgegroeid tot een hechte muzikale vriendschap.
Sindsdien vormen  zanger en liedjesschrijver Gurbe Douwstra en zangeres Gerbrich van Dekken een duo dat regelmatig optredens verzorgt. Gurbe Douwstra, geboren en getogen in Drachten, is vooral bekend van zijn repertoire van Friese luisterliedjes, die soms melancholisch dan weer heel vrolijk van toon en inhoud zijn. Sinds 1998 is hij vooral solo op pad, maar maakt hij ook deel uit van het gezelschap de Fjouwer Trûbadoers, samen met Piter Wilkens, Jaap Louwes en Doede Veeman. Van Gurbe Douwstra verschenen tot nu toe de solo-cd’s ‘Dizze Stoarm’, ‘Myn Eigen Paad’ en ‘Thús’.

Gerbrich van Dekken is een nog jonge zangeres, oorspronkelijk uit Eastermar, maar nu woonachtig in Leeuwarden. Zij zingt liedjes uit het country-genre met uitstapjes naar de folkmuziek, maar wel allemaal in het Fries. Repertoire op teksten van onder andere Giny Bastiaans, Auck Peanstra en haar duo-partner. Van Gerbrich van Dekken verscheen in 2011 de solo-cd ‘Bubbels’. Als duo brengen Gurbe & Gerbrich een middag- of avondvullend programma in een mix van melancholische en vrolijke luisterliedjes, duetten en solo-liedjes uit het repertoire van hun beiden.

GERBRICH VAN DEKKEN & GURBE DOUWSTRA

Wat in 2005 begûn as in moeting by tafal op it strjitfestival Easterbarren yn Eastermar is útgroeid ta in hechte muzikale freonskip. Sûnt dy tiid foarmje de sjonger en lietskriuwer Gurbe Douwstra en sjongeres Gerbrich van Dekken in duo dat geregeld optredens fersoarget. Gurbe Douwstra, hikke en tein yn Drachten, is foaral bekend fan syn repertoire fan Fryske harksankjes, dy’t somtiden mankelyk en dan wer tige fleurich fan toan en ynhâld binne. Sûnt 1998 is hy foaral solo op ’n paad, mar makket hy ek diel út fan it selskip de Fjouwer Trûbadoers, mei Piter Wilkens, Jaap Louwes en Doede Veeman. Gurbe Douwstra brocht oant no trije solo-cd’s út, ‘Dizze Stoarm’, ‘Myn Eigen Paad’ en ‘Thús’.

Gerbrich van Dekken is in noch jonge sjongeres, fan oarsprong út Eastermar, mar no wenjend yn Ljouwert. Sy sjongt Fryske lietsjes út it country-repertoire mei útstapkes nei de folkmuzyk. Lykas dat fan Gurbe Douwstra falt dat yn it troch him betochte sjenre ‘Frisicana’ mei in ferwizing nei de Amerikaanske muzykstyl Americana. Gerbrich sjongt lietsjes op teksten fan ûnder oaren  Giny Bastiaans, Auck Peanstra en har duo-partner. Fan Gerbrich van Dekken kaam yn 2011 de solo-cd ‘Bubbels’ út. Als duo bringe Gurbe & Gerbrich in middeis- of jûnfoljend programma yn een miks fan mankelike en fleurige harksankjes, duetten en solo-lietsjes út it repertoire fan harren beiden.
Tussen 14.00 en 17.00 uur bij terras Teernstrabrug.
gurbedouwstra.nl
https://www.youtube.com/watch?v=jQng1su6Pvs


Theaterman Folkert Wesseling:
Naast theater heeft Folkert een andere passie namelijk: BUSSEN.
Zoals hij zelf aangeeft, “de bus staat altijd centraal in mijn leven, ik vind het een soort machtsobject”.
Deze passie is tevens de rode draad in z’n voorstelling.
Doordat hij vanaf zijn 8e jaar met de bus reist, sinds een jaar werkzaam is als wagenwasser bij Qbuzz, mocht hij inspiratie vinden in de verhalen van chauffeurs, en vele mensen die achter de schermen van het OV werken.
Dit alles is verwerkt in de kleine voorstelling met natuurlijk Folkert zijn eigen ervaringen en belevenissen.
Folkert neemt een oldtimer bus mee, naar uw festival, van het Nationaal Openbaar Vervoersmuseum te Ouwsterhaule.
Vervolgens krijgen de mensen een heuse “bustraining”.
Onder het mom van dat een bus anders rijdt dan een auto, trein, brommer kan het zijn dat mensen last krijgen van wagenziekte of
een busreis niet aan kunnen.
Hiervoor is een bustraining, een act die vooral erg interactief is. Het publiek zal in de bus flink bewegen door de bochten, rotondes, en het fenomeen “onder de stoelen” zal ook niet vergeten worden.
Naast de bustraining zal Folkert tussendoor, zijnde cabaretier het publiek vermaken.
Een voorstelling van 30 minuten vol interactie, humor, en een reis door de wonderlijke wereld van het OV. De voorstelling is erg
toegankelijk en geschikt voor jong en oud.
http://www.folkertwesseling.nlSido Martens & de Martino’s. Tussen 14.00 en 17.00 uur in de van Swinderenstraat en de Raadhuisstraat.
www.sidomartens.nlWegens groot succes voor herhaling vatbaar!

Tussen 10.00 en 13.00 uur zal de band Soundboxx optreden op het terras nabij het Treemterplein. De Kunstencentrum Atrium band Soundboxx (de opvolger van Amazing 6) speelt eigen en bestaande nummers gespeeld in een mix van jazz, funk en blues. De jonge leden (12-16 jaar) gaan geen muzikale uitdaging uit de weg. Op piano de vingervlugge Elbricht, op drums de vet strakke Zorin en op sax de twee J’s: Jeline en Jeroen, Jasper speelt bas, Steven verzorgt de trompet en Erik ondersteunt het geheel met zijn gitaar. In 2013 heeft Soundboxx hun eerste CD opgenomen!
Bandcoach: Kees Romers
http://www.youtube.com/watch?v=AxV286te5hs


Marcel Smit (1977), groeide op in het roemruchte dorp Zwaagwesteinde.

In 2001 kocht hij zijn eerste gitaar, nou ja kocht…? Hij betaalde hem met Airmiles die hij spaarde met het tanken, dit bleek het instrument te zijn waar hij onbewust al jaren naar zocht… In 2008 nam Marcel zijn eerste eigen Friestalige nummer “Goudsjeblom” op wat werd opgepikt door Omrop Fryslan. Het draaien van dat liedje op de radio gaf hem een enorme boost, dus er volgden meer, veel meer. Inmiddels zijn de door Marcel zelf geschreven en uitsluitend friestalige liedjes niet meer weg te denken uit de jaarlijkse “Fryske top 100” en is Marcel inmiddels een bekende Fries…

In november 2014 was de presentatie van zijn tweede album “Mear Muzyk”. Een album wat prachtige recensies mocht ontvangen en wat door kenners wordt omschreven als een “Boppeslach” in de Friese muziek.  Zijn stem is rauw en verloochend zijn afkomst niet. Zijn vrolijke liedjes zitten vol humor en met zijn gevoelige liedjes weet hij zijn publiek soms tot op het bot te raken… Voor meer informatie: www.marcelsmit.nu
Tussen 14.00 en 17.00 uur bij de Teernstrabrug & terras.

https://www.youtube.com/watch?v=UgdAJu6wn_4


Wiebe Kaspers
Wiebe Kaspers (1990) maakt Friestalige, speelse popmuziek, die lekker in het gehoord ligt. Samen met de talentvolle musici Daan Slagter (drums) en Florian den Hollander (bas) bracht hij in februari 2015 zijn debuutalbum ‘Nei sa’n dei’ uit.
Op dit moment tourde dit seizoen Wiebe samen met zijn band met het theaterconcert ‘It frije lân’. Een voorstelling vol met eigen verstilde muziekstukken, Friestalige popliedjes en energieke improvisaties. Ze stonden met deze muziekvoorstelling onder andere in de Koornbeurs, de Lawei én de Harmonie!

Wiebe heeft in de afgelopen twee jaar drie singles uitgebracht: ‘It Gouden Fjild’, ‘Jorwert’ en ‘Aldegea’. En naast allerlei andere projecten tourde Wiebe dit seizoen samen met Syb van der Ploeg en Gé Reinders met de voorstelling ”t Verschil is oeral geliek’ door het hele land.

Wiebe Kaspers is 23 mei 2015 ’t middags te beluisteren in de Pastorietuin van de RK Kerk in de Raadhuisstraat.

 


Optredens Tryntsje v.d. Veer, Hein-Jaap Hilarides, Job Degenaar en Wiebe Kaspers + band:
14.00 uur
14.30 uur
15.00 uur
15.30 uur
16.00 uur
16.30 uur
In de pastorietuin achter de RK kerk – ingang Raadhuisstraat naast de pastoriewoning.


Optreden 23 mei pastorietuin RK kerk – Raadhuisstraat.
Tryntsje van der Veer
 (1960) is nei in skoft om utens in part fan har tiid wer yn Fryslân. Sy hat by Tresoar de mooglikheid om yn ’e mande mei oaren kreatyf te wêzen yn de memmetaal daliks oanpakt (Jurjen van der Meer, Eppie Dam, Abe de Vries). Der binne weirekke boarnen oanboarre. Sy dichtet, skriuwt lieten en bjusterbaarlike ferhaaltsjes.Ûnderweis by it skriuwen fan ‘Binnentún’, in bondel fersen yn haikûfoarm (2009), kaam sy yn ’e kunde mei Rob Faltin (artystenamme Rob du Jardin). Syn plan om de teksten op cd op te nimmen en mei muzyk te omlisten waard realisearre. Ouke Kooistra makke de foto’s. De stil fan by it meitsjen fan de eleminten tekst, muzyk en ôfbyldingen, slute tige goed byinoar oan.In jier letter wie sy de gearstalder fan ‘Oer it wetter op ’e weagen fan muzyk en poëzij en foarjier 2012 waard ‘Fan binnen út – ier foarjier’ útbrocht, op ’e nij dichtbondels mei in cd en fotowurk. Dit alles by útjouwerij Elikser, Ljouwert (www elikser.nl). Dat jier spriek sy ek Alice yn Wûnderlân yn (www.dattekstbureau.nl).Sy sit yn it bestjoer fan It Skriuwersboun en fan it Europeesk Buro foar Lytse Talen en organisearret mei de gearkomsten fan it Literêr Sirkwy fan It Skriuwersboun (www.skriuwersboun.nl; www.eblt.nl). Yn 2012 en 2013 die sy mei oan de Nasjonale Gedichtedei fan Ensafh by Kafee Vellinga yn Snits. Beide jierren wy sy tegearre mei Rob Faltin en Truus de Vries fan de partij by de Lollumer Muzykmaraton, mei in earmerke opbringst foar Tadzjikistan. Sy nimt diel oan it kollektyf fan de Ferswevers (om Drachten hinne). In inisjatyf as Zwerfgedichten (gedichten op ’e sweef) spriek har daliks oan. It brûkbere, ûnferwachte en ek tydlike fan teksten yn ’e iepenbiere romte. De fraach oft it de lêzer rekket en wat it opropt as de stien optild wurdt.

http://www.binnentun.nl 
https://www.youtube.com/watch?v=RAxlpBAL6wU&feature=player_embeddedHein Jaap Hilarides: Optreden pastorietuin RK Kerk: Raadhuisstraat.
Bio
Hein Jaap Hilarides is (liedjes)schrijver en performer. Hij publiceerde o.a. de Friestalige roman Joppe (2008). Recent verscheen Stimd Slik, een boek met landschappen van kunstschilder Hendrik Elings en gedichten. Als muzikant speelde hij in de jaren ’90 bij Wiegels Wjukkelmasine. Sindsdien treedt hij op met liedjes en/of spoken word, vaak met Hendrik Elings en/of saxofonist Hans Wijnbergen.
Info: heinjaaphilarides.nl / heinjaap.nl
Boeken
Griene sjippe (eenakter, 1997)
Tersk (poëzie, 2000)
Droom in blauwe regenjas / Dream yn blauwe reinjas (bloemlezing van nieuwe Friese poëzie met Tsead Bruinja, 2004)
Joppe (roman, 2008)
De skeakeling (verhalen, 2009)
Skoaljonge (roman, 2011)
Stimd slik (gedichten en schilderijen van Hendrik Elings, 2014)
Cds
Wiegels Wjukkelmasine:
Wiegels Wjukkelmasine (1991)
Etalaazjepop (1993)
Lêst fan e lust (1996)
Hein Jaap Hilarides:
Taai as Bildtse klaai (2003)
Slingerhaan (2005)
Dert ik weg kom (2011)
Fissys sonder finnen/Stikkys sonder eand (2013)
Websites
www.heinjaaphilarides.nl
www.heinjaap.nl (webshop)


23 Mei optreden in pastorietuin RK Kerk – Raadhuisstraat.

JOB DEGENAAR
Job Degenaar studeerde Moderne Letterkunde in Amsterdam. Vanaf 1976 verschenen negen dichtbundels in Nederland, een bloemlezing van zijn werk in Polen en een drietalige (Nederlands-Duits-Engels) in Duitsland. Jongste poëzie-uitgaven: Vluchtgegevens (2011), Handkussen van de tijd [2012] (een uitgebreide keuze uit eerdere bundels) en Thorleif [2014], gedichten n.a.v. foto’s van een Noorse fotograaf die tussen 1911 en 1913 ‘snapshots’ maakte in Amerika. In 2014 verschenen ook Het orakel van Parijs (een beeldverhaal), en Achtzig (een drietalige kleine bloemlezing uit het werk van de Duitse dichter Reiner Kunze). Job Degenaar is bestuurslid van PEN Nederland, vertaalde poëzie en liedteksten uit het Engels, o.m. van Paul McCartney, schreef beschouwingen over kunst en cultuur en is werkzaam als docent Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen. Meer informatie: www.jobdegenaar.nl


Laat u verrassen door de creatieve act ‘Pensil de Groot’ tussen 14.00 uur en 17.00 uur.
De compagnie Kloon wil voorstellingen acts en animaties maken die verassen, verbazen, doen tintelen. Clownerie vormt de basis van de voorstellingen. Improvisatie en het directe contact met het publiek vormen het vertrekpunt van het werk.


Atelier WiWoBo

Hallo, mijn naam is Nina Visscher en ik ben de drijvende kracht achter Atelier WiWoBo. Sinds 2010 is het atelier in Sneek gevestigd en legt zich toe op het onderwijzen van jong en oud op het beeldende gebied. Dit begon met het geven van cursussen en workshops. Inmiddels is het een en ander omgegooid en is het atelier zich aan het specialiseren in het geven van kinder- en jeugdateliers, gastlessen op basisscholen en in Bso’s of kinderdagverblijven. Inmiddels is Sneek ook niet meer alleen het werkgebied. Met een auto vol met mooie spulletjes vertrek ik naar vele plekken om daar met jong en oud te werken. Het is fantastisch om op deze manier met mensen te mogen werken en ik hoop dan ook dat ik het nog vele jaren mag volhouden. Kortom ik werk letterlijk en figuurlijk aan de toekomst van beeldend onderwijs.

Dit jaar ben ik uit genodigd om op de kunstmarkt van de Kunstkring een workshop te verzorgen voor de bezoekende kinderen. Natuurlijk heb ik gelijk ja gezegd en gaan we leuke dingen maken. Hopelijk kan ik u verwelkomen.