Artiesten & Acts Kunstmarkt 2014

      Foto’s: Doet Boersma.

Doet Boersma demonstreert schildertechnieken tijdens de kunstmarkt in Balk.
Tijdens de kunstmarkt is Doet Boersma bereid gevonden om van 10.00-17.00 uur schilderdemonstraties te verzorgen. Ze zal “life” schilderen, er is ruimte genoeg om in gesprek te raken en allerlei dingen te vragen over schilderen, het opzetten van een doek, kleurgebruik en dergelijke.Kunstwerkplaats ‘Smoel’.
In de werkplaats van ‘Smoel’ in Leeuwarden wordt op dit moment hard gewerkt aan de opbouw van het kunstproject wat midden in Balk te bezichtigen zal zijn in de aanloop naar, en tijdens de Kunstmarkt op 7 juni a.s.


Tryntsje van der Veer (1960) is nei in skoft om utens in part fan har tiid wer yn Fryslân. Sy hat by Tresoar de mooglikheid om yn ’e mande mei oaren kreatyf te wêzen yn de memmetaal daliks oanpakt (Jurjen van der Meer, Eppie Dam, Abe de Vries). Der binne weirekke boarnen oanboarre. Sy dichtet, skriuwt lieten en bjusterbaarlike ferhaaltsjes.
Ûnderweis by it skriuwen fan ‘Binnentún’, in bondel fersen yn haikûfoarm (2009), kaam sy yn ’e kunde mei Rob Faltin (artystenamme Rob du Jardin). Syn plan om de teksten op cd op te nimmen en mei muzyk te omlisten waard realisearre. Ouke Kooistra makke de foto’s. De stil
fan by it meitsjen fan de eleminten tekst, muzyk en ôfbyldingen, slute tige goed byinoar oan.
In jier letter wie sy de gearstalder fan ‘Oer it wetter op ’e weagen fan muzyk en poëzij en foarjier 2012 waard ‘Fan binnen út – ier foarjier’ útbrocht, op ’e nij dichtbondels mei in cd en fotowurk. Dit alles by útjouwerij Elikser, Ljouwert (www elikser.nl). Dat jier spriek sy ek Alice yn Wûnderlân yn (www.dattekstbureau.nl).
Sy sit yn it bestjoer fan It Skriuwersboun en fan it Europeesk Buro foar Lytse Talen en organisearret mei de gearkomsten fan it Literêr Sirkwy fan It Skriuwersboun (www skriuwersboun.nl; www.eblt.nl).
Yn 2012 en 2013 die sy mei oan de Nasjonale Gedichtedei fan Ensafh by Kafee Vellinga yn Snits. Beide jierren wy sy tegearre mei Rob Faltin en Truus de Vries fan de partij by de Lollumer Muzykmaraton, mei in earmerke opbringst foar Tadzjikistan.
Sy nimt diel oan it kollektyf fan de Ferswevers (om Drachten hinne). In inisjatyf as Zwerfgedichten (gedichten op ’e sweef) spriek har daliks oan. It brûkbere, ûnferwachte en ek tydlike fan teksten yn ’e iepenbiere romte. De fraach oft it de lêzer rekket en wat it opropt as de stien optild wurdt.
http://www.binnentun.nl 
https://www.youtube.com/watch?v=RAxlpBAL6wU&feature=player_embedded

Hein-Jaap Hilarides


   BEUKEMA

MAX PATAT is de titel van de cd van het Leeuwarder duo BEUKEMA van zanger/gitarist Sake Hijlkema en gitarist Martin Beekman. Op de CD komen herinneringen uit vervlogen tijden op een eigentijdse, muzikale manier en in onvervalst Stadsfries tot leven.
De taal van de stad
In het verhaal van MAX PATAT worden de oude beelden van voorbije tijden weer tot leven gewekt. In de taal van de stad, het Stadsfries, neemt BEUKEMA u mee naar intieme plekjes van de stad zoals de Prinsentún in Leeuwarden. In elke stad zijn plekjes waar men zich thuisvoelt en verpoost na een lange werkweek op een zonnige dag. Ook de brugwachter, de patatkraam en de sukkels van het leven zijn haast universele typeringen. Het Stadsfries wordt al vijftien jaar door BEUKEMA gebruikt en de expressieve en lyrische kracht van deze stadstaal leent zich bij uitstek voor het zingen over herkenbare, alledaagse onderwerpen. En de verstaanbaarheid zal geen probleem vormen door de bezongen onderwerpen, zeker in Friesland, maar ook daarbuiten.
Gerenommeerde musici op de CD
De verhalen zijn gevat in meerdere muziekstijlen, van vrolijke pop en stevige rock tot gevoelig ballads en lyrische folksongs, en worden op de CD uitgevoerd door gerenommeerde musici. Naast Sake Hijlkema en Martin Beekman zijn dat Wytze van der Meer, basgitaar, drummer Boy Brostowski, Sip de Bildt bugel, Peet Terluin, altsax en de ervaren trombonist Eric Roelofsen. Nynke Hoitsma zorgt voor extra vocale ondersteuning. www.gangvansake.nl
Beukema is ’s middags te vinden bij de Teernstrabrug/terras.


Nabij het Treemterplein aan de kant van de Raadhuisstraat gaat de band Wavebreaker een akoestisch optreden verzorgen.

Wavebreaker is een rockband in de breedste zin van het woord. Naast de gebruikelijke drums, bas, gitaren en zang heeft de band ook een scheurende tenor sax in de gelederen. De band neemt de vrijheid om uiteenlopende invloeden in hun stijl te verwerken.
Het repertoire van Wavebreaker bestaat uit een tiental nummers van de hand van zanger/gitarist Mario Kramer. Hij heeft zich hierbij laten beïnvloeden door artiesten variërend van Bruce Springsteen tot de Foo Fighters en van Bob Dylan tot the Gaslight Anthem. Hierdoor speelt Wavebreaker nummers in uiteenlopende stijlen: stevige rockers, folk, ballads, pop-punk, bluesrock-riffs; het komt allemaal aan bod.
Kramer heeft jonge, doch ervaren muzikanten om zich heen verzameld: Jonathan Koning (bas), Wieger Romkes (gitaar), Jorrit Pruiksma (drums) en Yde Kuipers (tenor saxofoon). Deze heren zijn allemaal bedreven op hun instrument en zorgen ook voor de volle samenzang van Wavebreaker. www.wavebreaker.nlBiografie Grytz & Grize.

Sinds hun debuut op 23 mei 2010 heeft het duo Grytz & Grize niet bepaald stil
gezeten. Met hun inmiddels omvangrijke repertoire van Engelstalige popklassiekers
van de jaren 60 tot nu, zijn ze wekelijks te vinden in cafés en op feesten en
partijen. De formule van de jonge frisse zangeres Grytsje die wordt begeleid door
de ouwe ervaren rocker Douwe blijkt erg succesvol. Wegens groot succes gaat
dit duo dit jaar ook weer naar Frankrijk voor een aantal optredens.
De optredens van Grytz & Grize zijn energiek en veelzijdig. Het draaiend rad, De
Grisel, zorgt ervoor dat mensen betrokken zijn bij het optreden.
Er wordt een zwieper aan het rad gegeven, waar zo’n 80 liedjes uit het repertoire
op staan. Het duo zet het nummer in waar het rad stopt. Een greep uit het
repertoire: Elvis Presley, Tina Turner, The Beatles, maar ook Adele, Jason MrAz,
Amy Winehouse en Milow. Het repertoure wordt altijd aangepast aan de gelegen-
heid en het publiek, en is bovendien ook geschikt voor themafeesten.
Op 20 september is het complete Friestalige album TWA uitgekomen, met veelal
eigen werk. Hun nummer ‘Kanjer’ en ‘Rintsje van Rien’ is de afgelopen maanden
veelvuldig op Omrop Fryslân te horen geweest. In mei 2013 stonden Grytz & Grize
in de Finale van LIET: een festival voor minderheidstalen, met het nummer
‘Bliuw by my’. Zij wonnen hiermee de publieksprijs en werden 3e in het juryrapport.
En nu dus te zien op de Meerweg in Balk tijdens de Kunstmarkt 2014.Tussen 10.00 en 13.00 uur zal de band Soundboxx optreden in het centrum.

De Kunstencentrum Atrium band Soundboxx (de opvolger van Amazing 6) speelt eigen en bestaande nummers gespeeld in een mix van jazz, funk en blues. De jonge leden (12-16 jaar) gaan geen muzikale uitdaging uit de weg. Op piano de vingervlugge Elbricht, op drums de vet strakke Zorin en op sax de twee J’s: Jeline en Jeroen, Jasper speelt bas, Steven verzorgt de trompet en Erik ondersteunt het geheel met zijn gitaar.
In 2013 heeft Soundboxx hun eerste CD opgenomen!
Bandcoach: Kees Romers
www.youtube.com/watch?v=AxV286te5hs


Two Hearts Passion bestaat uit Geartsje Zwerver (zang en gitaar) en Sytse de Vries (Gitaar en Keyboard)
Samen hebben ze de laatste paar jaren diverse optredens in de omgeving gedaan.Hun repertoire is heel divers.
Zaterdag 7 juni op de kunstmarkt komen friese, engelse en nederlandse nummers aan de orde.Met eigen arrangementen en teksten.
Optredens:  tussen 11-00.uur en 13.00 uur bij de Teernstrabrug op het terras.Het geluid van een naderende politiesirene…, gehinnik van een paard… het knarsen en piepen van katrollen en tandwielen…Als u dit hoort maak dan ruim baan, want dan nadert op HET STALEN ROS politie te paard! Want ook op de kunstmarkt dient alles ordelijk te verlopen.
HET STALEN ROS is een mechanisch aangedreven paard met allerlei vernuftige mechanica en electronische snufjes. Daarmee krijgt dit ros een heel eigen karakter en vooral eigenzinnige trekjes…Niet minder eigenzinnig is de diender die er op rijdt van de bereden politie. Hij zal vandaag op geheel eigen wijze garant staan voor allerlei dienderfratsen.
En o ja, om eindelijk eens promotie te krijgen dient hij dagelijks een flink aantal bonnen uit te schrijven. Bij deze bent u gewaarschuwd, houdt u zich vooral aan de regels…!
www.jonasandfriends.nlTheater van de Droom presenteert tijdens de Kunstmarkt 2014 in Balk:

‘Brammert en Beertje’