Sept/nov. 2011: Jonge (mode)fotograaf Harmen Meinsma exposeert in de bibliotheek in Balk.
Na een aantal exposities van schilderijen organiseert de Stichting Kunstkring Gaasterland nu een expositie van mooi fotografisch werk van de jonge Balkster fotograaf Harmen Meinsma.
Harmen Meinsma is 20 jaar en timmert hard aan de weg om een stempel te drukken op de hedendaagse fotografie. Hij is een selfmade fotograaf die zijn eigen weg uitstippelt. “Ik ben iemand vol ambitie en passie en mijn werk krijgt veel navolging op het internet”, zegt Meinsma De foto’s van Harmen Meinsma hebben de feeling van perfecte en oogstrelende modefotografie, maar altijd toont het de mens in al zijn puurheid en kwetsbaarheid. Een bijzondere tegenstelling die prikkelt en gezien moet worden. De collectie die hij zelf samen heeft gesteld voor deze expositie, is een ingetogen en heldere samenvatting van zijn werk en het geeft een goed beeld van wat hij in zijn, tot nog toe korte, loopbaan heeft gemaakt.
Balkster Courant 8 september 2011
Leeuwarder Courant 15 september 2011
Nov. 2011/Januari 2012: Gerrit v.d. Iest heeft iets met indianen.
Gerrit van der Iest is geboren in 1938 in Grou, alwaar hij de lagere school en mulo doorliep. Op de mulo viel hij op door zijn tekentalent en zijn tekenleraar destijds wilde hem dan ook graag naar de kunstacademie hebben, maar dat was geen optie in de jaren vijftig,want daar kon je de kost niet mee verdienen. Gerrit heeft jaren in de horeca gewerkt, maar schilderen heeft hij nooit verleerd. Hij heeft exposities gehad in Hotel Oostergoo in Grou, in de Hervormde Kerk in Doetinchem, bij de Military in Boekelo, het Twents Ruitercentrum in Oldenzaal en kunst voor koeien in het American Hotel te Amsterdam. Nu vele jaren later, bij het bereiken van de pensioenleeftijd, is het schilderen bijna een dagelijkse bezigheid geworden en het werken met acrylverf is daarbij voor hem de nieuwe uitdaging geworden. Hij woont sinds 10 jaar in Balk, waar het goed toeven voor hem is en hij nog lang hoopt te wonen met zijn echtgenote Karin.
Wijd & Zijd 2 november 2011
2011: Expositie Margreeth Leopold
“Ik schilder wat zich in mijn omgeving voordoet en probeer daarvan de essentie vast te leggen” Margreeth Leopold vervaardigt hoofdzakelijk olieverfschilderijen. Veel voorkomende thema`s zijn portretten, modelstudies, stillevens en de landschappen om haar heen. Margreeth, geboren in Basel, volgde middelbare schoolopleiding in Zeist. Haar artistieke opleiding kreeg ze in Brussel (een jaar) en in Amsterdam. Zij volgde aan de Rietveldacademie aldaar de vierjarige opleiding NXI, welke haar lesbevoegdheid verleende in de creatieve vakken. Daarna stapte zij over op de Rijksacademie Amsterdam, waar zij nog drie jaar studeerde en o.a les kreeg in Monumentale Kunst van Harry Op de Laak. Woonachtig in Harich vormde de reeks schilderijen van koeien, paarden en skûtsjes welke zij de laatste jaren maakte, dan ook een logische uitbreiding van haar onderwerpen. Haar stijl van werken kan het best worden omschreven als realistisch figuratief, zonder hierbij een fotografisch realisme na te streven. Details zijn voor haar dan ook niet van belang, des te meer echter de kleur, de vorm en het licht. Deze laatste elementen zijn dan ook sterk sfeerbepalend in haar schilderijen. Zij stelt zich ten doel met zo weinig mogelijk middelen, dat wil zeggen met grove penseelstreken en forse vlakken, de dingen werkelijkheidsgetrouw weer te geven.
Balkster Courant 7 juli 2011
Mei/Juli 2011: De Stichting Kunstkring Gaasterland exposeerde onder de titel “Vele gezichten” werk van de tekengroep van Piet Kingma. Portretten, landschappen, stillevens, abstracte werken zijn in diverse stijlen en materialen te bewonderen.
Kunst kent vele gezichten. De tekengroep is een gemêleerd gezelschap: Anne Robertson-Davies, Fre de Jong, Janey Robinson, Ada de Rijk, Ellen Hempenius, Annie van Loo, Annie de Jong en Jelle Wagenaar hebben zich het afgelopen jaar onder anderen met portretten bezig gehouden. Gezichten zijn op verschillende manieren vormgegeven. De kwaliteit van de kunstwerken is van hoog niveau. Dat heeft zeker te maken met het aanwezige talent in de groep. Piet Kingma zegt daarover: “Mijn uitgangspunt in de lessen is “van en met elkaar leren” en dat werd door de cursisten goed opgepakt. Vaak waren ze elkaars (inspiratie)bron. De cursisten zaten niet vast aan bestaande plaatjes, zij durfden te experimenteren met vorm, kleur, licht, ruimte, compositie, textuur en materiaal en daar ben ik trots op. Afbeeldingen waren wel vaak het uitgangspunt, maar de cursisten gaven daar hun persoonlijke draai aan. Het mooie van het geven van teken- en schilderlessen vind ik de persoonlijke verwerking van een opdracht. Het type cursist zie je als het ware in de werkstukken terug.” Variatie in stijl, materiaal en techniek kenmerkt de expositie “Vele gezichten”. Er is getekend in pastel, potlood en inkt, geschilderd in aquarel, acryl en olieverf en linoleum gesneden. Het tot stand komen van de kunstwerken was een creatief avontuur waarin de maker zichzelf heeft laten zien. Kunst kent vele gezichten. De exposanten laten graag hun “gezicht” zien en hopen op veel bezoekers die daar kennis van nemen.
Wijd & Zijd 11 mei 2011
Maart/Mei 2011: Expositie Sjerp Haitsma.
Sjerp Haitsma woont in Balk en exposeert aquarellen en stillevens. Als kind al was tekenen een grote liefhebberij van Haitsma en ook na zijn schooltijd is dat zo gebleven. Later is het door een baan en een gezin er wat bij ingeschoten, maar zijn vrouw heeft hem er op een gegeven moment toe aangezet om het tekenen en schilderen toch weer op te pakken. Aanvankelijk was dat schilderen met olieverf en na een aantal schilderclubs te hebben bezocht is hij begonnen met aquarelleren. Zijn aquarellen zijn veelal natuurafbeeldingen van Friesland (water, boten en bosgezichten) en veel van deze werken zijn te zien geweest in hotel Galamadammen en daar ook door menige hotelgast gekocht. Na een aantal jaren trok toch het werken met olieverf hem weer aan en is Haitsma begonnen met het schilderen van stillevens. Sinds een achttal jaren volgt Haitsma daar ook lessen voor bij de bekende schilder Martin Sijbesma. In zijn stillevens laat hij zien hoe mooi een compositie van meestal oude, afgedankte gebruiksvoorwerpen kan zijn., soms in combinatie met vegetatie om ook daarmee te laten zien dat alles tijdelijk is. “Om hierbij een bepaalde sfeer te kunnen uitdrukken speelt lichtwerking een grote rol” aldus Haitsma.
Febr./Maart 2011: Expositie van Immer op Reijs.
Het Atelier “Immer op Reijs” is een schildersgroep, die inmiddels 10 jaar bestaat en wekelijks bijeenkomt in het atelier van Boukje en Meinte Vierstra in Rijs. De andere leden van de groep zijn Imie Graafsma uit Mantgum, Syb de Jager uit Bolsward en Wim van Lavieren uit Harlingen. Leden van de groep hebben in de afgelopen jaren lessen gevolgd bij Paul Andringa uit Leeuwarden, Frans Faber uit Exmorra, Hanneke Roelofsen van het centrum voor de kunsten Parnas en bij de seniorenacademie (kunstgeschiedenis) in Leeuwarden. De kunstenaars vinden inspiratie voor hun werk in de natuur, het “gesprek in het atelier” en in de exposities en musea die ze bezoeken. Ieder geeft op haar of zijn eigen manier expressie aan ervaren ideeën, gedachten en beelden. Omdat er sprake is van vijf verschillende kunstenaars levert dat een heel afwisselende expositie op. Deze afwisseling is terug te zien in het kleurgebruik, figuratieve en abstracte schilderijen, portretten en beelden.
Wijd & Zijd 12 januari 2011
Dec./Jan. 2011: Expositie van schilderijen en ikonen.
Petra van Rijn is al zo’n 25 jaar werkzaam als kunstenares. Zij heeft les gehad van diverse kunstenaars en heeft o.a. het specialisatiejaar Schilderen gevolgd op de Vrije Hogeschool in Driebergen. Haar werk kenmerkt zich door schilderen vanuit de kleur. “Schilderen is steeds voor mij een avontuur, de kleuren wijzen mij de weg op het doek en op een gegeven moment ontstaan er dan vormen waar ik ja tegen kan zeggen”. De inspiratie voor haar werk haalt ze uit de natuur (bijvoorbeeld het weidse Friese landschap), uit gedichten, uit de Bijbel en uit de menselijke biografie. Haar schilderijen zijn kleurrijk, expressief, meestal abstract en roepen vaak een gevoelige sfeer op. Naast dit schilderen is Petra van Rijn ongeveer 13 jaar geleden begonnen met het schilderen van ikonen. Dit is een heel ander stuk van haar werk. “Dit schilderen is juist verstillend, meditatief en helend. Ikonen verwijzen naar een hogere geestelijke wereld. Ook kijken naar een ikoon kan rust geven als je er de tijd voor neemt om deze op je in te laten werken.” Zowel de schilderijen als de ikonen van Petra van Rijn zijn te zien in de bibliotheek en in de hal van het gemeentehuis in Balk. Omdat de ikonen een rustige omgeving vragen, zijn deze opgehangen in een rustige zijgang van de bibliotheek. Al het werk van Petra van Rijn is zowel te koop als te huur. Sinds 1 ½ jaar heeft zij de kunstuitleen De Egelantier aan de Jan Jurjenssingel 3 in Ruigahuizen. Door haar werk te verhuren is het voor mensen vaak makkelijker om kunst in huis te halen en ook zo af en toe eens te wisselen. Voor meer informatie over deze kunstuitleen kunt u kijken op www.kunstuitleendeegelantier.nl of bellen naar 0514-601096.