Unieke foto expositie zomer 2019

Kunstkring Gaasterland organiseert van donderdag 26 mei tot en met zondag 25 augustus 2019 een unieke fototentoonstelling met 3 gerenommeerde beroepsfotografen. 

De opdracht aan drie gerenommeerde beroepsfotografen, Marieke Kijk in de Vege, Tryntsje Nauta en Kees Muizelaar luidde: “Fotografeer Gaasterlanders”. De fotografen kozen allen een andere invalshoek. De een koos voor het thema vaders en zonen, de ander koos voor sport en de derde koos voor karakteristieke Gaasterlanders in hun eigen omgeving.

De foto’s kunnen met ingang van 6 juni bekeken worden in de daarvoor speciaal geplaatste kubussen in Sloten, Oudemirdum, Bakhuizen en Balk.

In Balk vindt u de foto’s in 3 kubussen in de Van Swinderenstraat; in Sleat: 1x  bij de snackbar bij de brug aan de rondweg, 1 x bij de Mallemok en 1 x bij de molen; Oudemirdum 1 x naast Mar en Klif en 1 x kruising Brink/Johan Schotanuswei; Bakhuizen 1 x Rysterdyk en 1 x plantsoen tegenover de R.K. kerk.  

Info over de fotografen

Tryntsje Nauta (1981)

Tryntsje Nauta werkt als beeldend kunstenaar met fotografie als medium. Haar fotoseries tonen enerzijds de mens en zijn omgeving in de vorm van documentaire (portret)fotografie en vangen anderzijds haar observaties op meer conceptuele en poëtische wijze.                                                                    Ze werkt zowel aan vrije projecten als in opdracht. (http://www.tryntsje.nl)

Opleiding

2008 Master of Fine Arts (photography), AKV St. Joost, Breda

2006 Bachelor of Fine Arts, specialism photography, Academie Minerva, Hanze Hogeschool Groningen

2002 Bachelor of Education, Christelijke Hogeschool Noord Nederland Leeuwarden

Exposities

Werk tentoongesteld bij o.a.: Fotomuseum Den Haag, Fries Museum Leeuwarden, Galerie Semmer Berlin, Melklokaal Heerenveen, PAN Amsterdam, Galerie Van Campen & Rochtus Antwerpen, Noorderlicht Groningen

Prijzen

Gerrit Benner Prijs voor Beeldende Kunst 2013

Publicaties

2015 – Landgoed van verlangen, i.s.m. Auke Zeldenrust en Marieke Kijk in de Vegte;

2014 – Oranjekoek;

2014 – Huis van de dakloze, i.s.m. Auke Zeldenrust;

2013 – Dorp achter tralies, i.s.m. Auke Zeldenrust;

2012 – NeW Dutch Photography Talent 2012 ( GUP-magazine);

2011 – De Zee Roept, i.s.m. Meindert Talma (boek en cd);

2010 – Doortekening, publicatie van het Doortekening project i.s.m. Erika Blikman (leporello).

Kees Muizelaar (1983)

Al ruim acht jaar is Kees actief als freelance fotograaf. Met oog voor detail, een scherpe blik en rijke ervaring weet hij al heel wat beelden vast te leggen. Van alledaags tot bijzonder, van zakelijk tot heel persoonlijk.

In 2011 behaalt hij zijn diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarbij de focus ligt op documentairefotografie. Kees onderzoekt met zijn camera dat wat er al is, maar waar de meeste mensen naar vergeten te kijken. Met zijn kenmerkend melancholische, bijna poëtische beelden, schiet hij portretten met respect voor het onderwerp. NRC Next weet het talent van Kees te waarderen, op de middenpagina publiceerde de krant zijn portret van de Nederlandse albino Geoffrey. Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar inLeeuwarden exposeerde eerder zijn serie Himmelum, over de leegloopvan het Friese platteland. (https://www.keesmuizelaar.com)

Opleiding

2007 – 2011 BDes Photography, Utrecht School of the Arts (HKU), The Netherlands.

2003 – 2007 Reclame, presentatie & communicatie, Cibap.

2010 – Internship Jasper Groen, Amsterdam and Koos Breukel, Amsterdam.

Prijzen

2013 – Nominated Leopold Godowsky, Jr. Color Photography Award with albino series.

2008 – Winner ‘Louis hardlooper Award ’, category best photo project with series “De Omloopstraat”.

Publicaties

2018 – Project Indoor Gardens published on Floatmagazine;

2018 – Project GONE published on Fraction Magazine;

2017 – Newspaper Leeuwarder Courant with Café De Veehandel series;

2017 – Galerie Blauwdruck Zwolle;

2016 – Newspaper Leeuwarder Courant with Rural children project;

2015 – BLUR Magazine with series “Himmelum”;

2014 – Volkskrant Magazine with Binnentuinen/Indoor Gardens;

2012 – EDU-ART education Gelderland;

2012 – HUID Magazine with al-bi-no series;

2012 – New Dutch Photography Talent 2012. (GUP);

2012 – Erfgoed / Heritage Amsterdam;

2011 – Interview on I love that photo;

2011 – Newspaper Leeuwarder Courant with project Albino.

Marieke Kijk in de Vegte

Als freelance fotograaf werkt Marieke Kijk in de Vegte voor verschillende opdrachtgevers, met name uit het Noorden van het land. Ze maakt bijvoorbeeld veel reportages voor het tijdschrift Noorderbreedte, waarbij het draait om de beleving van ons landschap. Een thema dat ook in haar vrije werk centraal staat. Maar ook commerciële opdrachtgevers komen voorbij, zoals Greenchoice en diverse architectenbureaus. Geregeld werkt ze samen met andere fotografen en vormgevers voor zowel de uitvoering als de conceptontwikkeling. Zo maakte zij samen met fotografe Sabina Theijs het fotoboek: Randverschijningen, het leven op de stadsrand. Tot slot is ze als docent en mentor werkzaam op de Fotolocatie in Haren en op Academie Minerva in Groningen.

Opdrachtgevers

Noorderbreedte / Greenchoice / VNN / Tryater / Bureau voor Merktactiek / Altijd Open/ Communicatiebureau / Provincie Drenthe / Stichting SKOR / Gemeente Groningen / Gemeente Winsum / SVB Groningen / Lefier / Kunstencentrum Groningen / Platform GRAS / KAW Architecten / NL Architects / Visser Vastgoed / Propaganda vormgevers / Stichting TOOL / M-Ployee / Walnut mixedstore / Talent & Career Center / Hanze Hogeschool / Het Paleis / Ritsema architecten / Noorderzon / AREA Reiniging / Wij zijn Kees.