Herman Gorter Festival 29-11-2014


Herman Gorter

In het centrum van Balk staat een beeld van Herman Gorter. Dit is een referentie met de band die dichter Gorter lang geleden had met Balk, alwaar zijn grootvader de predikant van de Doopsgezinde gemeente was.

Mede mogelijk gemaakt door:
        

   

Expositie ‘Herman Gorter Nu’:
Voor bekijken fotoboek opening Herman Gorter Nu expositie, klik op onderstaande link:
http://www.albelli.nl/onlinefotoboek-bekijken/e9db6132-3b9c-439f-aa81-99d4934942fe


Deelnemende Kunstenaar expositie ‘Herman Gorter Nu’:

Johan Rietberg                – Fotografie
Sophie Hupkens              – Beeldhouwen
Greetje Feenstra             – Schilderen
Petra van Rijn                 – Schilderen
Saskia Zuiderduin           – Zilversmeden
Japke Weij                     – Tekenen/Schilderen
Carla Schrieken               – Keramiek
Frank Meijer                   – Verrassing
Piety Betsema                 – Schilderen
Jan Beerda                      – Schilderen
Gerhild van Rooij             – Collages en foto’s & boekje ‘Herinneringen Herman Gorter
langs de Amstel en de Luts’.
Jan Osinga                      – Sculptuur boven de Luts


Artiesten Herman Gorter Festival 29 november 2014:

Gerrit Breteler (Enschede, 1954)verhuisde in 1967 naar Friesland. In 1975 studeerde hij cum laude af aan de Academie voor Beeldend Kunstonderwijs Minerva in Leeuwarden. Als beeldend kunstenaar exposeerde Breteler sindsdien in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.
Als musicus is Breteler al lang actief. Hij was ooit zanger in Kneppelfreed. Hij speelde samen met Ernst Langhout op fluit, gitaar en viool in Haggis en was accordeonist, fluitist en zanger in The Hones. Verder stond hij als zanger, gitarist en toetsenist aan de wieg van Fling. Tegenwoordig maakt Breteler poëtische Friestalige liederen die hij zelf zingt en hij wordt begeleid op piano door Clara Rullmann . Zijn cd  ‘Lit ús dêrom drinke’  is in Friesland een ongekend succes gebleken.
Zijn nieuwe cd ‘Katarsis’ is nu uitgekomen!
Zijn programma bestaat vooral uit het repertoire van zijn nieuwe cd. Nummers als ‘Katarsis’ en ‘Keanske’ uit de door Breteler geschreven theatervoorstellingen zullen zeker worden gezongen. Natuurlijk zal het nummer ‘Op een dag’ waarmee hij al jaren in de Fryske top 100 staat  niet ontbreken!


Ingmar Heytze.
Heytze begon op 15-jarige leeftijd met dichten. Hij studeerde Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en Cultuurstudies) in zijn geboortestad Utrecht, met als specialisatie Communicatiekunde. In het culturele seizoen 1999-2000 was hij de eerste “huisfilosoof” van het Utrechtse Centraal Museum
Heytze rekent men tot de zogenaamde Utrechtse Maffia, een groep van Utrechtse schrijvers en columnisten, waartoe ook Manon Uphoff, Ronald Giphart, Jerry Goossensen Jack Nouws gerekend worden. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw kwam deze groep schrijvers onregelmatig samen in Theatercafé De Bastaard. Als freelance journalist werkte hij onder meer voor het Utrechts Universiteitsblad, het hogeschoolblad Trajectum en in het verleden voor Rails en CJP Magzine. Sinds 1999 schrijft Heytze wekelijks een column In de Utrechtse editie van het Algemeen Dagblad, het vroegereUtrechts Nieuwsblad. In 2009 volgde hij Nico Dijkshoorn op als sportcolumnist bij de Volkskrant, om in 2011 vervangen te worden door Peter Middendorp. In 2008 ontving hij de tweejaarlijkse C.C.S.Crone prijs Op 5 februari 2009 is Heytze unaniem door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot eerste officiële stadsdichter vanUtrecht, hij werd op 15 maart 2009 geïnstalleerd.  Als stadsdichter schreef hij diverse gedichten waaronder Groene Daken en Middellange solo voor Jazz-a-Palooza.] Vanaf 2009 speelt Ingmar in de band Asfaltfeeën, een samenwerking tussen Spinvis bassist Cor van Ingen en Ellen Deckwitz. Zeer recent verscheen zijn boek De veertig van Heytze. Dit is een persoonlijke selectie uit alle Nederlandstalige poëzie die hij had gelezen. In een recensie over dit boek schrijft Mieke van der Weij: “Ingmar Heytze is enorm bevlogen over poëzie en kan er ook nog eens bedrieglijk simpel en goed over praten. Hij schrijft niet hoogdravend, juist niet. En aan “hoog” en “laag” doet hij ook niet. Goede liedjesschrijvers zijn voor hem ook dichters”.



Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it red. Samen met het collectief Gewassen won hij in 2002 het Hendrik de Vries-stipendium, uitgereikt door de stad Groningen.
Bruinja’s Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs. Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland (o.a. in Indonesië, Nicaragua en Zimbabwe), vaak met muzikant Jaap van Keulen en soms ook met flamencodanseres Tanja van Susteren. Recente bundels zijn Overwoekerd, in 2012 genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs, en Angel. Sinds 2008 schrijft Bruinja één keer per maand een gedicht bij de actualiteit voor het EO radio 1 programma Dit is de dag. In datzelfde jaar maakte zanger en caberetier Herman van Veen schilderijen bij zijn werk die geëxposeerd werden in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Eind 2008 werd Bruinja genomineerd als Dichter des Vaderlands voor de periode 2009-2013. Bruinja werd tweede. In 2013 verscheen het boek Stofsûgersjongers /Stofzuigerzangers met etsen van Mirka Farabegoli en de debuut cd van klassiek saxofoniste Femke IJlstra. Sinds begin april van dit jaar schrijft Bruinja wekelijks in column in de cultuurbijdrage van de Leeuwarder Courant.



Hein Jaap Hilarides

Hein Jaap Hilarides (St.-Jacobiparochie, 1969) woont in Amsterdam en St.-Jacob en is schrijver en liedjesschrijver. Samen met dichter Tsead Bruinja stelde hij Dream yn blauwe reinjas/Droom in blauwe regenjas (2004) samen, een tweetalige bloemlezing van de nieuwe Friese poëzie. Hij publiceerde de Friestalige romans Joppe (2008) en Skoaljonge (2011). Momenteel werkt hij aan een nieuwe roman.
Als muzikant speelde hij begin jaren 90 bij Wiegels Wjukkelmasine en sindsdien met kunstschilder Hendrik Elings. Voor de band The Hangouts vertaalde hij de teksten voor hun cd De Stones yn it Frysk.
Website www.heinjaaphilarides.nl
Webshop www.heinjaap.nl