Acts & Artiesten Kunstmarkt 2018

Demonstratie glasblazen Zuheir Alkazzaz

Zijn Opa was glasblazer, zijn vader was glasblazer; de familie van Zuheir Alkazzaz (55) beheerst het ambacht al honderden jaren. Hun eigen fabriek stond in een dorpje dicht bij Damascus.

Maar toen brak er oorlog uit in Syrië. De fabriek werd bij bombardementen met de grond gelijk gemaakt, de familie raakte verscheurd. Zuheir kon vluchten naar Nederland en kreeg na drie jaar wachten begin vorig jaar een verblijfsvergunning. Later dat jaar kon hij zijn vrouw en drie kinderen in zijn armen sluiten. Ze prijzen zich gelukkig met hun woning in Gouda.

Het valt op dat Alkazzaz niet staat, of in de glasmakersstoel zit, maar op een stoel voor zijn oven zit als hij glasblaast. “Dat is het grootste verschil in techniek tussen Europa en Syrië’, legt hij uit. ‘Vroeger stond de oven op de grond en zat de glasblazer in een soort kuil ervoor. Die tijd heb ik niet meegemaakt, dat is honderden jaren geleden. Tegenwoordig staat de oven op een verhoging en kunnen we gewoon op een stoel zitten’.

19 mei 2018 komt Zuheir naar Balk en demonstreert zijn Syrische glasblaaskunsten. https://m.youtube.com/watch?v=Rt2I1M1aSb8

The Amazing Stroopwafels

The Amazing Stroopwafels bestaan uit Wim Kerkhof (contrabas, toetsen en zang), Rien de Bruin (gitaar, accordeon en zang) en Arie van der Graaf (elektrische gitaar). Zij spelen overal: op straten en op pleinen, maar ook in cafés, dierentuinen, sauna’s, blusboten, theaters, hengelsport- en aquariumverenigingen. Ja, zelfs bij mensen thuis – en vaak ook. Zij mijden menselijke oceanen, zoals megadisco’s of popfestivals. Het directe contact met het publiek staat voorop.

The Amazing Stroopwafels zijn 19 mei vanaf 14.00 uur te beluisteren bij het Teernstra terras in de van Swinderenstraat.