Acts & Artiesten Kunstmarkt 2017

Scroll naar beneden voor alle informatie over Acts, Artiesten en uitgelichte deelnemers:

Skriuw dyn Moaiste fers By de Luts
Moaiste Fers By de Luts
Wat is Balk sûnder streamend wetter. Sûnder de dichter en syn byld.
Wolkom yn ’e kream. Bring dyn fers, skriuw dyn fers of sjong dyn fers.
Oan it ein fan ’e dei is der in priis foar it allermoaiste Fers By de Luts.
Foar wa’t net persoanlik komme kin: ynstjoere kin oan 2 juni ta fia kunstkringgaasterland@hotmail.com mei derby Moaiste fers By de Luts
Graach sjoch ik jimme op 3 juni!
Tryntsje van der Veer, Binnentún
Schrijf je mooiste gedicht By de Luts
Mooiste gedicht By de Luts
Wat is Balk zonder stromend water. Zonder de dichter en zijn beeld.
Welkom in de kraam. Breng je gedicht, schrijf je gedicht of zing je lied.
Aan het einde van de middag is er een prijs voor het allermooiste Fers By de Luts.
Voor degenen die niet persoonlijk kunnen langskomen. Insturen kan tot 2 juni via kunstkringgaasterland@hotmail.com o.v.v. Moaiste fers By de Luts.
Graag tot ziens op 3 juni!
Tryntsje van der Veer, Binnentún

TRIO C TOT DE DERDE
KLEZ-X! klezmer classics en andere klassiekers..
Trio C tot de Derde (Coos Lettink – accordeon; Carel den Hertog – viool; Caspar Terra – klarinet) speelt klezmer in de puurste zin des woords: joodse feestmuziek! Maar ook in de breedste zin des woords: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. In de voetsporen van componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály reist het trio regelmatig richting Oost-Europa op zoek naar nieuwe muziek. Muziek die in hun programma KLEZ-X! verwerkt wordt tot ‘nieuwe klassiekers’, afgewisseld met eigenzinnige vertolkingen van ‘oude klassiekers’ van genoemde grootmeesters en classics uit het onuitputtelijke balkan en klezmer repertoire. Steeds vanuit het streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen. Geniet, dans en droom met Trio C tot de Derde…www.joostzoeteman.nl

MUZIEK!
Als je als muzikant al 40 jaar op de planken staat en van die 40 jaar al 30 jaar theatervoorstellingen met muziek maakt, moge duidelijk zijn dat MUZIEK! niet zomaar eigen liedjes zijn maar ook een persoonlijk en muzikaal verhaal in mijn moedertaal.
Van Rotterdam naar Ierland, langs koppige cajuns en Amerikaanse old time naar oost Europees.
MUZIEK! is een WERELDBAND
Bekijk promo MUZIEK! (YouTube)
meer info: MUZIEK!

Leipe Leo
De Geflipte Kunstenaar
Leonardo da Gindszie heeft al zijn bezittingen achter zich gelaten en reist met zijn mobiele open atelier door de straten en velden.
Méér dan een doek, een brood klei, pen en papier en een gitaar heb je niet nodig in het leven.
Als hij u tegenkomt raakt hij geïnspireerd… zal hij u schilderen?… u in een gedicht vervatten?…
of pakt hij zijn gitaar en speelt hij spontaan een aan zijn brein ontsproten lied voor u?…
misschien maakt hij van klei wel een hartje voor u…
Filosofeer er lustig op los met Leonardo da Gindszie.

Steven Luca
François Blanc
François Blanc, geïnspireerd op de Franse boulevardschilders, is een zeer opvallende verschijning.
Hij spreekt een vreemd Frans dialect en werkt druk gesticulerend aan zijn min of meer virtuoze portretten van voorbijgangers.
Maar François trekt meer aandacht dan zijn werk.
François Blanc is ontroerend, spannend, lief en gemeen. Een pareltje en een rustmoment in de drukte van alledag.

Lucky Daltons
Wanted:
De Lucky Daltons uit zijn al decennia constante factor op Rock ‘n’ Roll en Rockabilly front. Ze spelen een ongrondwettelijke vorm van rockabilly zoals die in het midden van de jaren vijftig in menige jukejoint in de zuidelijke staten van de V.S. geklonken moet hebben. Vrolijk, rebels en recht door zee. Al jaren jagen ze hun gewetenloos bijeen geroofde repertoire als een kudde wilde buffels de door hen bezochte zalen, kroegen en penitentiaire inrichtingen in.
Het publiek dat weerstand weet te bieden aan de lokroep van dit kwartet schavuiten moet nog worden samengesteld. Heren verliezen hun waardigheid en kinderen hun onschuld, bejaarden vergeten ieder fysiek gebrek en dames…., tja.
U moet het natuurlijk zelf weten of u uw netheid wilt uitleveren aan deze vier schobbejakken, maar zeg niet dat u niet bent gewaarschuwd. Kortom: De Lucky Daltons sturen het publiek op ongenadige wijze de swing in de benen.
Signalement:
– Jan Albert Abma: Onsympathiek profiel, kleffe kuif en manshoge viool.
– Jacob Toonstra: Gluiperig mombakkes, kleffe kuif en bonkende trommels.
– Sierk Andela: Ongure kop, kleffe kuif en snerpende gitaar.
– Ivo Poelsma: Grimmige grijns, kleffe kuif, schreeuwt luid en lelijk.
Kort CV: Diverse festivals, optredens voor radio en TV, voorprogramma van o.a. Chuck Berry, CD: Wanted (1995). Ze bestaan ruim vijfentwintig jaar en zijn aldus één van de oudste Rockabillybands van Europa. Maar ze klinken nog even fris en energiek als toen ze begonnen. Door de jaren heen moeten ze honderden keren hebben opgetreden.
Bio’s:
Contrabassist Jan Albert Abma is de rustige en gedegen basis van de band. Één van de oprichters van de band. Na tien jaar trouwe dienst hield hij het rond 2000 voor gezien en ging zich volledig wijden aan zijn gezin en zijn maatschappelijke carriére als advocaat. Maar een paar jaar geleden besloot hij dat een baan als advocaat best te combineren was met een bestaan als muzikale recidivist en sloot hij zich weer bij zijn makkers van weleer aan. En het was meteen alsof hij nooit weg was geweest.
Drummer Jacob Toonstra is de jonge hond van de band. Naast de Lucky Daltons stuwt hij ook het ritme voort in The Watch Dogs, Tiffany and the Rhythm Boys, Bigsby’s Rocketeers en Lookin’ for Cash. Dat hij eet, drinkt en ademhaalt om te drummer lijkt aan geen twijfel onderhevig. Weinig drummers weten zo schijnbaar moeiteloos te swingen en rocken als hij.
Gitarist Sierk Andela is het muzikale brein achter de band. In het genre wordt hij algemeen beschouwd als één van de beste gitaristen van Nederland. Ook hij speelt en speelde in diverse andere bands. Te veel om op te noemen. Voor Jazz en ook voor bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse bossanova draait hij zijn trefzekere en vingervlugge hand niet om. Maar als gitarist van de Lucky Daltons is het Rock and Roll en Rockabilly tot de laatste drup! En zijn grote liefde was en is nog altijd de Lucky Daltons.
Zangers Ivo Poelsma, samen met Abma en Andela oprichter van de Lucky Daltons, is de charismatische frontman. Met maximale inzet weet hij van ieder optreden van de band iets bijzonders te maken. Naast de Lucky Daltons zit hij ook nog in de Memphis Four, Mad Moose, Okeesjons, Lookin’for Cash. En ‘harkers’ van Omrop Fryslân kennen hem misschien als Muzyk Dûmny, van de rubryk dy hij daar jaren lang op de radio had en die inmiddels is omgezet in een tweewekelijkse flog.

Tineke Betten
Net als vorig jaar staat op de kunstmarkt 2017 Tineke Betten met een groot paneel, kwasten en verf.
Zij doet een oproep aan iedereen die een kwast beet kan houden mee te doen met het maken van een groot schilderij.

Portrettekening van Irene van Leeuwen
Irene van Leeuwen gaat tijdens de kunstmarkt portrettekenen.
Een boeiende discipline. Vanaf een leeg vel papier naar een compleet portret in ca. 20 minuutjes.

Tekening van Ankie Koopmans
Ankie Koopmans was twee keer eerder deelneemster tijdens de Kunstmarkten in Balk.
Ook zij gaat portrettekenen. Maar dan net even anders.

Favetglass
Even voorstellen wij zijn Ruud en Gerrie Snakenborg beiden glas liefhebbers dat resulteert in diverse kunstvormen en presentaties.
we zijn leerbedrijf, werken in opdracht voor gemeenten, bedrijven en particulieren.
Wij verzorgen demonstraties glasbewerking o.a. glasblazen glas in lood en glasobjecten maken aan de brander.
Het glasblazen heeft een (letterlijk) warm plekje bij ons dit delen wij graag met het publiek ( in bijlage foto Kerst in oud Kampen )
we willen dan ook nadrukkelijk de aandacht vestigen op onze demonstraties glasblazen op kunst markten en andere evenementen.

Bokito Brass Band
De Bokito Brass Band is een hippe Streetband met jonge muzikanten. De band bestaat voornamelijk uit jongeren tussen de 18 en 35 jaar. De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, etc. Ze blazen met plezier en gemak de boel ondersteboven en krijgen de sfeer erin op festivals. Het leuke is dat ze niet aan een podium gebonden zijn en kunnen overal staan te spelen. De band bestaat uit trompettisten, saxofonisten, hoornist, bastuba, fluitist en drummer.
Anne De Groot (altsax) Gerdien van Koten (altsax) Jildou Vellinga (trompet) Marre Agema (sopraan) Martijn van Bachum (drums) Merlissa Goesten (fluit) Mireille Muller (altsax) Simon de Wilde (trompet) Sybrecht de haan (altsax) Tjerk Beunder (Hoorn) Martijn Graff (tenorsax) Maaike Boonstra (trompet/Es bas/bandleidster)
Genre: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, afrobeat
Muzikale invloeden: Gallowstreetband, broken brass, Youngblood brass band
De Bokito Brass Band komt uit Leeuwarden en is opgericht in 2016.

RAKU STOKEN door Coby en Lia Wolthuis
Tijdens de kunstmarkt 2017 worden er demonstraties gehouden van RAKU STOKEN.
Een intensief proces en interessant om naar te kijken.

Henk Benjamin

Henk Benjemin’s wandelende Bingo Show!
Is het geluk aan uw zijde? Valt u in de prijzen?
Wandel met Henk Benjemin mee langs de Luts onder het genot van een nieuwerwets potje Bingo.

Doet Boersma geeft tijdens de kunstmarkt schilderdemonstraties over het opzetten en verwerken van een schilderij. De hele dag door laat ze zien hoe ze werkt aan nieuwe op te zetten schilderijen, de rol van schetsen en foto’s, tips worden gegeven en er kan uitgebreid vragen worden gesteld.

Inkipinki
Straatact Inkipinki zorgt voor verrassingen onderweg.
Laat u verrassen!

In de Pastorietuin van de RK kerk aan de Raadhuisstraat exposeren tijdens de Kunstmarkt leden van het kunstenaarscollectief ‘MeiVoorbei’:
In 2013, na de Beeldhouwopleiding die we gezamenlijk in Koudum volgden, hebben wij besloten als groep te blijven samenwerken. We doen dat onder de naam “MeiVoorbei”, een naam die is bedoeld als ludieke verwijzing naar de naam van het kunstcafé: ”Bei Mei”, waar we elkaar aan de lange tafel, tijdens de lunches, goed hebben leren kennen.
Ons doel is: samen wérken; als groep werken aan het verder ontwikkelen van onze kwaliteit en kennis; gezamenlijk exposeren.
Voor foto’s en meer, bevelen wij u van harte een bezoek aan onze website aan: www.meivoorbei.nl
Saskia Flens; Shirley de Graaf; Hennie Roeleven; Janneke Ulrich; Gerda Veldman;
Ellen Weistra; Fré Wijngaarden
Beeld Saskia Flens
Saskia Flens
Geboren 1946 Amsterdam
Opleiding: Creatieve handvaardigheid en 2 jarige beeldhouwopleiding
Van jongs af aan ben ik al bezig met klei en allerlei andere materialen.
De laatste jaren maak ik beelden van steen, hout en diverse materialen die ik in de natuur vind.
Hennie Roeleven
Ik heb recent de tweejarige beeldhouwopleiding in Beeldhouwcentrum Koudum afgerond .
Al van jongs af aan, kan ik me herinneren, ben ik gefascineerd door creativiteit en vormgeving. Deze fascinatie uit zich nu in mijn huidige beroep van beeldhouwer.
Tijdens de opleiding heb ik vooral geleerd mijn emoties in steen en andere materialen vorm te geven.
Ik ben eigenlijk een altijd gevuld vat vol ideeën die ik allemaal wil vertalen in beelden. De ene keer zal dat idee gehouwen zijn uit steen, de andere keer wellicht vertaald in hout of andere materialen.
Voor mij is beeldhouwen een voortdurend zoeken naar een balans tussen een in vlakken en lijnen gevormd idee en een uitgedrukte vorm.
Zo’n beeld of vorm ontstaat steeds door het in mijn hoofd gegroeide idee de ruimte te geven, letterlijk en figuurlijk.
Ik abstraheer graag waarbij mijn kunstwerk vanuit een gevoel vertolkt is, maar waarbij de werkelijkheid nog wel te herkennen is.
Een onvoorspelbaar en soms verrassend debat met het gekozen materiaal.
www.wuxalia.nl
Gerda Veldman-Kamsteeg
Gerda Veldman, beeldend kunstenaar, werkend en woonachtig te Koudum, vindt dat de disciplines beeldhouwen, tekenen/schilderen en dichten een prachtig drieluik vormen (zij ziet dichten als “beeldhouwen in taal”), waarbinnen zij zich kan uiten over hetgeen haar raakt en wat zich zoal aandient.
Haar thema is “Natuurlijk Ritme”, vandaar de naam Atelier-Galerie 13 Manen waarin zij werkt.
Tevens maakt zij deel uit van ‘Kunstenaarscollectief MeiVoorbei’. Een groep van 8 beeldend kunstenaars, die vaak gezamenlijk exposeren o.a. in de natuur met land-art en monumentale beelden en ook individueel werk.
Mochten deze disciplines alsnog te beperkend zijn, dan rest nog stem-expressie en natuurlijk het samen werken met- en in de natuur.
Zie voor meer informatie: www.atelier-galerie13manen.nl
www.meivoorbei.nl
Ellen Weistra
Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het driedimensionale werk.
Daarvoor was ik fulltime aan het werk als officemanager – en tekende en schilderde ik wel eens. Kunst en kunstgeschiedenis heeft wel altijd mijn interesse gehad: musea bezoeken, kunstboeken lezen.
Bij de Vrije Academie heb ik met veel plezier een cursus Kunstgeschiedenis gevolgd.
In juni 2013 heb ik de opleiding aan het Beeldhouwcentrum Koudum afgerond.
Bij de diploma uitreiking kreeg ik te horen dat “Mijn beelden een verhaal vertellen”, dat herken ik. Mijn beelden gaan over “gevoel”.
(“net it tinken, net it dwaan : it fielen!”)
Ik werk graag met realistische vormen en ik streef er naar daarin een eigen, herkenbare stijl te ontwikkelen.
Kunstenaars die ik bewonder zijn Eddy Roos, Natasja Bennink en Susan Falkman (USA).
Met een aantal collega’s maak ik deel uit van het kunstenaarscollectief Mei Voorbei.
Mijn werk en ontwikkeling is te volgen op Facebook.
Fré Kuperus
Geboren in Joure (1947) en op mijn 11e ben ik verhuisd naar het mooie havenstadje Harlingen. Na het afronden van de PABO heb ik nog twee jaar voor de klas gestaan in het rustieke dorpje Achlum.
In 1970 hebben we het Heitelân verlaten en zijn we verhuisd naar Alphen a/d Rijn. Al snel vond ik daar weer een baan in het basisonderwijs en gaf les in de creatieve vakken, zoals tekenen en handvaardigheid. Achteraf denk ik, dat daar de basis is gelegd voor mijn creatieve ontwikkeling. In 1975 zijn we verhuisd naar Zaltbommel. Nog wat meer afstand van het Heitelân. Ik heb daar diverse cursussen en workshops gevolgd en aan allerlei technieken ‘geroken’. Start van een hele lange periode van “in de klas en vóór de klas”! Uiteindelijk viel de keuze op aquareltechniek.
Van het platte vlak naar…..
Op de Kunstopleiding, de Muzerije in ’s-Hertogenbosch heb ik mijn techniek verfijnd. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn aquarellen steeds vaker drie dimensionaal werden! Ik werkte niet alleen met waterverf, maar ook met lood, hout e.d.
Tijd voor een volgende stap!
Die stap werd het beeldhouwcentrum Tilburg. Een bijzonder en inspirerende locatie: een binnenvaartschipin de Piushaven. Daar ben ik voorzichtig begonnen met kleine speksteen objecten. Het beeldhouwen had me meteen “te pakken”. Ik ben me daar gaan verdiepen in allerlei technieken. En de stenen werden steeds harder!
En toen na tientallen jaren terug in het Heitelân.
Koudum kwam in beeld. Toeval, of toch niet? Tijdens onze zomervakantie kwamen we terecht op het terras van het Beeldhouwcentrum Koudum.
En als je dan ook nog in gesprek komt met Herma Bovenkerk, dan ben je al bijna met een nieuwe opleiding gestart. Ik heb twee fantastische jaren gehad en heb in juni 2013 mijn opleiding afgerond.